Business Hi-Tech

In loc de 3G, Sony Ericsson propune un Palm si un telefon in aceeasi carcasa

07.03.2003, 00:00 20

Romanii nu vor avea la dispozitie servicii de telefonie mobila de generatia a treia (3G) in acest an. Cel putin asa apreciaza Radu Ionescu, responsabil pentru afacerile din Romania ale producatorului de telefoane mobile Sony Ericsson. Oficialul este insa mai optimist in privint mesageriei multimedia (MMS).
Primele servicii 3G ar putea aparea totusi anul viitor dar, cel mai probabil, nu vor imbraca forma comerciala. "In acest an ar trebui sa fie alocate licentele de telefonie mobila de generatia a treia iar in 2004 sa fie lansate primele servicii de incercare. Nu vom avea servicii 3G in acest an in Romania", a spus ieri Radu Ionescu, cu ocazia lansarii pe piata autohtona a ultimelor modele de telefoane Sony Ericsson.
Mesageria multimedia care permite unui utilizator sa transmita de pe telefonul mobil texte insotite de imagini si sunete catre un alt terminal compatibil MMS va prinde insa si la noi.
"Piata romaneasca a ajuns la maturitate in telefonia mobila. Venitul mediu pe utilizator (ARPU - average rate per user - n.r.) scade iar operatorii vor fi nevoiti sa-si majoreze incasarile oferind clientilor existenti noi servicii. Printre acestea se numara si cele de mesagerie multimedia", explica oficialul.
Deocamdata in Romania numai operatorul GSM Orange ofera un serviciu de mesagerie multimedia. Reprezentanta din Romania a companiei Sony Ericsson sustine insa ca pana la sfarsitul anului va colabora in domeniul MMS cu ambii operatori majori de pe piata autohtona, Connex si Orange.

P800 - Telefon pentru business
Sony Ericsson a lansat ieri pe piata romaneasca patru modele de telefoane care se adreseaza tuturor segmentelor de utilizatori, de la persoanele pragmatice care folosesc un celular numai pentru voce sau mesagerie pana la cei care vor sa fie primii beneficiari ai unei noi tehnologii.
Cel mai atragator dar si cel mai performant model este P800 care poate fi considerat drept o solutie completa de comunicatii mobile. Telefonul se adreseaza in principal utilizatorilor din mediul de afaceri si a fost lansat pe plan international in luna decembrie a anului trecut. In Romania primul transport vine peste doua saptamani.
Telefonul va putea fi cumparat la un pret cuprins intre 650 si 1.000 de euro. Functiile sunt si ele pe masura pretului. Telefonul poate fi usor utilizat si ca organizator personal avand instalat inclusiv un soft pentru recunoasterea scrisului si un browser web pe care posesorul poate naviga pe Internet exact ca pe orice laptop sau calculator, poate face tranzactii bursiere online, isi poate citi e-mail-urile sau transmite mesaje multimedia.
Modelul incorporeaza si un aparat foto digital fara zoom, memorie de 12 MB dar si tehnologie Bluetooth pentru conectarea fara fir la alte echipamente cum ar fi un organizator personal, un laptop sau o imprimanta. In pachet, telefonul mai este insotit de un stylus (creion) pentru functia de organizator si un card de memorie de 16 MB.
Pentru P800 au fost dezvoltate pana acum aproximativ 7.000 de aplicatii care pot fi insa descarcate de pe site-ul Sony Ericsson contra cost.
Compania a incheiat recent si un parteneriat cu gigantul IT IBM care va dezvolta solutii de e-business wireless pentru acest echipament.
Sony Ericsson T100 este un model low-end (pret redus, functii pe masura) care se va comercializa in Romania chiar din aceasta saptamana la un pret de maximum 100 de euro.
Modelul T310 care poate fi cuplat la un aparat foto digital, este compatibil MMS si are ecran color, va fi disponibil pe piata romaneasca incepand cu luna aprilie la un pret intre 140 si 200 de euro.
Sony Ericsson T610 se adreseaza in principal persoanelor avangardiste, are aparat foto digital incorporat, dispune de tehnologie Bluetooth, este compatibil MMS si are ecran cu 65.000 de culori. Modelul va fi adus in Romania in luna iunie la un pret de sub 300 de euro.

Piata gri scade
"Dintre toate aceste modele T100 se va vinde cel mai bine. Aproximativ 70-80% din vanzarile Sony Ericsson in Romania vor proveni in acest an din T100 si modele din aceassi zona de pret", apreciaza Radu Ionescu.
Oficialul nu a putut aproxima cate telefoane P800 se vor vinde in Romania pana la sfarsitul anului curent.
Consumatorii romani se orienteaza insa tot mai putin catre telefoanele de pe piata gri (cele provenite din importuri legale dar nu prin canalul direct de distributie al producatorului). "Ponderea telefoanelor mobile comercializate pe piata gri va fi, in acest an, de 40% din totalul vanzarilor realizate pe piata autohtona, comparativ cu aproximativ 45% in 2002", estimeaza Radu Ionescu. In urma cu 2-3 ani, ponderea pietei gri se ridica la 70% din vanzarile totale de celulare de pe plan local.
In Romania, distributia terminalelor Sony Ericsson este realizata de cinci importatori autorizati - MobiFon, Orange, Germanos, EuroGSM si Lotus GSM.
In prezent, valoarea totala a vanzarilor de telefoane mobile pe piata romaneasca este estimata de oficialul Sony Ericsson la 200-250 milioane de dolari.
Aproximativ 70% din numarul total de utilizatori de telefoane mobile sunt persoane care folosesc telefonul numai pentru serviciile de voce si mesagerie (SMS). Acestia genereaza insa numai 20% din veniturile operatorilor, apreciaza Ionescu.
Dupa cum arata studiile de piata, Sony Ericsson se afla pe al cincilea loc la nivel mondial in clasamentul producatorilor de telefoane mobile, cu o cota de aproximativ 6%. Reprezentantul pentru Romania al companiei nu a precizat care este pozitia pe care o ocupa in prezent Sony Ericsson pe piata romaneasca.
iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO