Business Hi-Tech

În inima GOOGLE: Cum arată cele mai PUTERNICE servere din lume. Galerie FOTO

Interiorul data centerului din statul Georgia. Ţevile colorate transportă apă pentru răcirea halei. Mijlocul de transport preferat în incinta masivului centru este bicicleta

Cum arată cele mai puternice servere din lume

Autor: Octavian Calei

18.10.2012, 18:31 4302

Gigantul internetului, compania Google, a făcut ieri publice pe site-ul său un set de fotografii din interiorul imenselor sale centre de date din întreaga lume construite în ultimul deceniu, pentru transparenţă, scrie Business Insider.

Centrele de date sunt de obicei învăluite în mister deoarece acestea reprezintă "creierii" companiilor hi-tech.

Cel mai puternic motor de căutare din lume a dezvăluit şi locurile unde se află pe glob centrele sale de date, putând fi explorate în modul "Street View", prin intermediul Google Maps.

Google susţine că în spatele siteului lor se află cele mai puternice servere cunoscute în Univers. Aceste centre de date asigură funcţionarea serviciilor ca YouTube, hărţile Google sau Google Search.

Compania americană doreşte să arate că centrele sale sunt eficiente din punct de vedere energetic, că beneficiază de resurse regenerabile şi că sunt ecologice. Siteul Google scrie că serverele lor folosesc cu 50% mai puţină energie decât un centru de date tradiţional. Google a primit diverse certificări şi aprecieri pentru centrele sale de date care sunt considerate "prietenoase" cu mediul înconjurător.

Un articol publicat de New York Times luna trecută susţinea că centrele de date al unor companii precum Facebook şi Google distrug planeta. Autorul articolului, James Glanz, îşi baza acuzaţiile pe rezultatele unui sondaj realizat de McKinsey & Company, pe interviuri cu câţiva experţi şi pe mai multe documente guvernamentale.

"Flămânde după energie, centrele de date conduc la proliferarea generatoarelor de rezervă diesel", spune Glanz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO