Business Hi-Tech

IDC se asteapta la vanzari de PC-uri de 330 mil. dolari in a doua parte a anului

IDC se asteapta la vanzari de PC-uri de 330 mil. dolari in a doua parte a anului

Calin Mirea, analist la IDC Romania: "Piata a crescut ca urmare a catorva livrari in urma licitatiilor organizate de Ministerul Finantelor Publice, Ministerul de Justitie si alte ministere."

17.08.2007, 20:10 20

"Evolutia pana in acest moment si tendintele viitoare ne arata ca piata va ajunge extrem de aproape de valoarea estimata de noi la inceputul anului, de aproape 660 de milioane de dolari", a declarat pentru ZF Calin Mirea, analist la IDC Romania.
Conform datelor anuntate ieri de IDC, in primul semestru s-au vandut in Romania 375.000 de PC-uri, cu o valoare de 327 mil. dolari - in crestere cu aproximativ 50% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
IDC estimeaza ca vanzarile de PC-uri din Romania vor atinge in acest an circa 800.000 de unitati, cu peste 25% mai mult decat in 2006, cand au fost raportate 635.300 de unitati.
Piata locala de PC-uri a crescut in trimestrul al doilea cu 58% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 147 milioane de dolari, iar vanzarile au atins 165.000 de unitati, cu peste o treime peste nivelul din intervalul similar din 2006. In primele trei luni ale anului, IDC a raportat pentru piata PC-urilor o crestere de peste 43,4% fata de anul trecut, valoarea fiind de 180 milioane de dolari. Ca volum, vanzarile au crescut cu 35,2%, la 210.000 de unitati.
Vanzarile de notebook-uri au inregistrat din nou o rata spectaculoasa de crestere, respectiv peste 120% mai multe unitati vandute decat in al doilea trimestru al anului trecut. In intervalul aprilie-iunie, considerat unul slab pentru unitatile desktop, vanzarile de PC-uri de birou au crescut cu 23%, in special datorita unor proiecte din sectorul public si unor achizitii de tehnica de calcul cu sprijin guvernamental.
"Piata a crescut ca urmare a catorva livrari in urma licitatiilor organizate de Ministerul Finantelor Publice, Ministerul de Justitie si alte ministere", explica Mirea. Conform lui, un factor de crestere a fost si prima parte a programului EURO 200 prin care tinerii din familii cu venituri mici primesc un voucher de 200 euro cu care pot achizitiona un PC.
Conform datelor IDC, piata a fost dominata in trimestrul al doilea de doua mari categorii de cumparatori: intreprinderile mici si mijlocii (41,7% din numarul de PC-uri vandute) si companiile foarte mici si utilizatorii casnici (46,6% din numarul de PC-uri vandute. Companiile mari si foarte mari au achizitionat 5% din numarul de PC-uri in timp ce achzitiile din sectorul guvernamental au reprezentat 5,5% din piata.
Calculatoarele destinate educatiei au reprezentat 1,1% din numarul de PC-uri vandute in primul trimestru.
Piata serverelor tip x86 a inregistrat, de asemenea, o evolutie puternic pozitiva, si s-a majorat cu aproape 82% peste valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului precedent. "Strategiile de marketing ale vendorilor, asociate cu preturile in scadere ale componentelor si un dolar aflat in declin imping vanzarile de notebookuri catre noi puncte de maxim. Lucrurile se vor calma in timp, pe masura ce raportul intre vanzarile desktop si notebook se apropie de 1 la 1", a spus Mirea.
O singura companie locala, respectiv Complet Electro Serv (Altex), a intrat in topul primilor cinci jucatori de pe piata locala de PC-uri din T2, dupa veniturile incasate. Primele patru locuri sunt ocupate, in aceasta ordine, de Fujitsu Siemens Computers (FSC), Dell, Hewlett - Packard (HP) si Toshiba.
Fujitsu Siemens este si compania care a vandut cele mai multe PC-uri de pe piata locala in T2, urmata de Complet Electro Serv (Altex), Dell, HP si K - Tech Ultra Pro.
Complet Electro Serv (Altex) a vandut cele mai multe PC-uri in trimestrul doi, compania fiind urmata de K - Tech Ultra Pro, Flamingo, FSC si Romsoft (Depozitul de calculatoare).
Conform datelor IDC, in T2 Dell a preluat de la Fujitsu Siemens pozitia de lider al pietei de laptop-uri, din punctul de vedere al numarului de unitati vandute. Pe urmatoarele locuri s-au situat, in aceasta ordine, HP, Toshiba si Asus.
IDC nu a oferit detalii suplimentare privind cotele de piata inregistrate de companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO