Business Hi-Tech

Guvernul vrea iar taxe mai mari pentru softisti. E o decizie „pripita”, spun firmele

Guvernul vrea iar taxe mai mari pentru softisti. E o decizie „pripita”, spun firmele
11.05.2010, 23:05 120

Companiile locale si multinationale care sunt implicate inproductia de software asteapta sa vada daca Guvernul va mentine saunu scutirea de la plata impozitului pe venit acordataprogramatorilor IT.

Guvernul s-a angajat, prin memorandumul suplimentar deintelegere convenit cu Fondul Monetar International (FMI) si UE, saextinda baza de impunere pentru impozitul pe venit inclusiv prineliminarea scutirilor de la impozitul pe venit acordateprogramatorilor din domeniul IT.

Executivul a avut si in 2008 intentia de a anula facilitatilepentru programatori, dar a revenit asupra deciziei astfel cascrisoarea executivului catre FMI a fost primita cu destul de multcalm in comunitatea IT.

Potrivit lui Varujan Pambuccian, membru in Comisia pentrutehnologia informatiei si comunicatiilor a Camerei Deputatilor,aceste decizii nu sunt inca batute in cuie, avand in vedere ca eletrebuie adoptate de Guvern. El a declarat ca a atras atentiaministrului de finante si ministrului comunicatiilor, dar sipremierului in ceea ce priveste efectele negative ale acesteimasuri, printre care emigrarea programatorilor. Pambuccian aadaugat ca pe piata europeana exista deja un deficit foarte mare deprogramatori, iar Romania ar putea sa-si piarda specialistii inacest domeniu printr-o astfel de masura.

Guvernul va discuta masurile din scrisoarea de intentie catreFMI dupa reuniunea Consiliului Economic si Social, care se vaintruni vineri, a declarat pentru ZF purtatoarea de cuvant aexecutivului, Ioana Muntean.

Companiile care produc software sustin ca eliminarea scutirii dela plata impozitului pe venit acordata programatorilor nu va aveaun impact major si nu va aduce sume importante la bugetul destat.

"Mi se pare o decizie pripita. Se vor aduce putini bani labuget, iar suma va fi mai mult simbolica", a declarat pentru ZFAlexandru Costin, director general al Adobe Romania, subsidiaralocala a celui mai mare producator de aplicatii de design grafic.Compania are 145 de angajati, dintre care 65% beneficiaza deaceasta scutire. El sustine ca in urma acestei masuri statul vaeconomisi doar 1,2 milioane de lei anual (aproape 300.000 deeuro).

Costin a adaugat ca masurile sunt unele "extreme" si caprogramatorii vor emigra catre state precum Finlanda sau Canada."Aceste tari atrageau programatorii romani inainte ca scutirea deimpozit pe venit sa fie adoptata (in 2004 - n. red.)", a declaratCostin. El sustine ca si interesul investitorilor straini inRomania va scadea, avand in vedere ca vor creste cheltuielile cupersonalul cu pana la 16 procente.

Scutirea de la plata impozitului pe venit se acordaprogramatorilor care au diploma in una dintre specializarileAutomatica, Calculatoare, Informatica, Matematica, Cibernetica,Electronica (sau Comunicatii, Contabilitate si Informatica degestiune) si sunt angajati intr-o companie care produce soft.

La randul sau, Eu-gen Schwab-Chesaru, managing director pentruEuropa Centrala si de Est al Pierre Audoin Consultants, sustine cao astfel de masura nu va reprezenta o sursa importanta de venit labuget si ea nu va fi luata pentru a "salva Romania de la colapsulfinanciar", ci pentru echitabilitate si regim egal intrecategoriile sociale.

"Nu cred ca o astfel de masura va avea efecte extreme precumretragerea investitiilor straine sau emigrarea masiva aprogramatorilor", a declarat Schwab-Chesaru, care a adaugat ca esteposibil insa sa creasca numarul celor care vor renunta la statutulde angajat preferand sa-si primeasca banii ca persoane fiziceautorizate sau microintreprinderi, in contextul in care impozitelecatre stat se vor mari. Chesaru a mai spus ca nu eliminareascutirilor pentru programatori este principala "drama" a sectoruluiIT din Romania, ci indecizia politica cu privire la proiectelepublice.

"Daca se anuleaza aceasta scutire, dar se da drumul laproiectele publice din domeniul IT care exista momentan pe hartie,sigur ca nicio companie de soft din Romania nu va plange", a maispus el.

Sebastian Ghita, proprietarul grupului IT Asesoft, sustine caeliminarea de catre Guvern a scutirii de la plata impozitului pevenit acordata programatorilor din domeniul IT este gresita, statulurmand sa piarda de 12 ori mai mult decat ar castiga prin aplicareaacestei masuri.

Conform estimarilor Asesoft, Romania ar putea castiga dinimpozitarea veniturilor programatorilor IT mai putin de 10 milioanede euro pe an.

Nicio companie sau asociatie IT nu a putut aproxima insa numarulprogramatorilor care beneficiaza de scutirea de la impozitul pevenit.

"Romania este un «brand» in IT atat in Europa, cat si in Americade Nord. Se stie ca romanii au o calitate profesionala foarte buna.Scutirea de impozit pe venit pentru programatori era un semnaltimid ca statul este interesat de acest domeniu, iar renuntarea laaceasta este de asemenea un mesaj strategic", a declarat pentru ZFMihai Popescu, directorul general al furnizorului local de soft siservicii Software Development & Consulting (SDC). El a mai spusca impactul efectiv nu va fi atat de mare, deoarece legea oricumera extrem de restrictiva si doar un numar limitat de angajatidintr-o companie IT putea beneficia de scutirea de impozit."Estimam ca pentru salariatii care beneficiau de aceasta scutirecresterea costurilor va fi de aproape 24%", a mai spus Popescu.

Cat se plateste

O firma plateste in mod normal 7.300 de lei pentru ca un angajatsa primeasca un salariu net de 4.000 de lei. In cazulprogramatorilor, firmele de soft platesc cu 1.000 de lei (250 deeuro) mai putin pentru acelasi salariu net. La o firma de soft cu100 de programatori cu salariu net de 4.000 de lei, costuriletotale ale angajatorului sunt mai mici fata de o firma obisnuita cu25.000 de euro pe luna si cu 300.000 de euro intr-un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO