Business Hi-Tech

Google si Yahoo sunt acuzati ca fura stiri din ziare

03.02.2006, 20:30 21

Editorii mai multor publicatii tiparite pe hartie, reuniti in organizatia World Association of Newspapers (WAN), ar putea da in judecata principalele motoare de cautare care publica stiri, printre care Google si Yahoo, pentru ca "exploateaza pe nedrept continutul informational" oferit de mediile traditionale pe suport de hartie, scrie presa internationala.

WAN este un grup cu sediul central la Paris, care sprijina libertatea in mass-media si reprezinta interesele a peste 18.000 de ziare si reviste si 73 de asociatii nationale ale jurnalistilor.

Publicatiile traditionale au de pierdut in fata site-urilor de stiri atat din punctul de vedere al numarului de cititori, cat si financiar. Motivul este tendinta utilizatorilor de a citi informatiile mai mult pe Internet decat in versiunea traditionala, pe hartie, relateaza Financial Times. In plus, daca utilizatorii prefera stirile online oferite de motoarele de cautare, tot acolo au acces si la publicitatea online, in timp ce reclamele din publicatiile tiparite ajung mai greu la publicul tinta.

"Ironia este ca motoarele de cautare exista, in mare parte, datorita stirilor in format traditional, de pe urma carora au de castigat", a explicat Gavin O''Reilly, presedintele World Association of Newspapers.

"Iar noi pierdem pentru ca, de multe ori, utilizatorii se multumesc cu primul paragraf si nu mai acceseaza link-urile spre editiile online ale publicatiilor, pentru a vedea intregul articol", a mai spus el. "Motoarele de cautare isi incaseaza banii, avand trafic pe site, dar noi nu, iar interesul lor nu este similar cu al nostru - sa informeze. Motoarele de cautare nu sunt un Robin Hood al Internetului, ci au interese strict comerciale".

Google, cel mai mare motor de cautare, este cel mai expus criticilor oficialilor asociatiei. Google News nu este inca un spatiu destinat publicitatii online, dar cuprinde zeci de mii de stiri provenite din foarte multe surse, iar motorul de cautare castiga utilizatori prin faptul ca fiecare informatie este insotita de o fotografie si cateva randuri din material.

"Asta reprezinta de fapt incalcarea drepturilor de autor. Daca Google are de castigat trafic din materialele furnizate de noi, ar trebui sa beneficiem si noi", spun oficialii WNA.

"Yahoo, MSN (divizia online a Microsoft - n.r.) sau Ask Jeeves sunt mai intelegatori si par a fi mai deschisi catre un dialog constructiv. Numai Google pare a avea aceasta viziune conform careia intreg continutul informational trebuie sa fie gratuit pe Internet", sustine Gavin O''Reilly. Oficialii Google au refuzat sa comenteze aceste acuzatii, scrie Financial Times.

Cu toate acestea, initiativa WAN nu este menita sa atace Google sau un motor de cautare in particular, ci isi propune sa demonstreze ca metodele de difuzare a stirilor adoptate de motoarele de cautare se bazeaza pe incalcarea drepturilor de autor si dauneaza publicatiilor pe suport de hartie, spun oficialii WAN.

Concluzia este ca, in ciuda modelului de afaceri online adoptat de publicatiile pe suport de hartie, acestea nu au garantat succesul, intrucat trebuie mai intai sa faca fata cumva "furtului" de informatii si dificultatii de a-i atrage pe internauti pe propriile site-uri, relateaza publicatia britanica.

"Avem nevoie de motoarele de cautare, dar nu si de metodele lor de a oferi utilizatorilor informatii", a conchis Gavin O''Reilly, presedintele World Association of Newspapers. anca.arsene@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO