Business Hi-Tech

Google & Co vor plati pentru serviciile de Internet de mare viteza

13.06.2006, 00:00 14

Companiile de telecomunicatii si cablu au repurtat o mare victorie in Congresul SUA, o data cu respingerea de catre Camera Reprezentantilor a propunerilor care vizau instituirea unui control strict asupra tarifelor practicate pentru retelele de mare viteza care vor forma viitoarea generatie a Internetului, scrie Financial Times.

Camera Reprezentantilor a respins, cu o larga majoritate, un amendament care ar fi impiedicat furnizorii de servicii de acces in banda larga la Internet precum AT&T sau Verizon sa aplice taxe suplimentare pentru companiile de tipul Google sau Yahoo care au nevoie ca paginile lor web, care ofera de regula clipuri video sau muzica in format digital, sa fie disponibile extrem de rapid pentru clienti.

Insa dezbaterile asupra "neutralitatii Internetului" - principiul potrivit caruia toti furnizorii de continut ar trebui sa fie tratati in mod egal pe Internet, sunt departe de a se fi incheiat.

Aceasta dezbatere pune in doua tabere rivale gigantii din industria telecom, pe de o parte, si gigantii din lumea continutului de pe Internet, precum Google, Yahoo si Ebay, de cealalta parte, scrie FT. Astfel ca acum fiecare dintre cele doua tabere isi va intensifica eforturile de a-si promova ideile in Senatul SUA, care urmeaza sa ia in discutie proiectul respins in Camera Reprezentantilor.

Aceasta infrangere a fost o adevarata lovitura pentru companiile care isi desfasoara activitatea pe Internet, si care au lansat o campanie sustinuta pentru a obtine promovarea unei legislatii care sa includa prevederi care sa sanctioneze dur discriminarea, prin tarife, a furnizorilor de continut prin Internet.

"Votul din Camera Reprezentantilor ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma pentru oricine caruia ii pasa de viitorul Internetului", a spus Alan Davidson, persoana desemnata de Google pentru a conduce campania de lobby din Washington in favoarea neutralitatii web-ului. In ciuda acestei infrangeri, el s-a declarat totusi increzator ca "atitudinea" Senatului SUA va fi mult mai favorabila solicitarilor ridicate de companiile care isi desfasoara afacerile pe Internet.

De cealalta parte, companiile din industria telecom se plang ca investitiile lor de miliarde de dolari in retele nu vor mai fi amortizate niciodata daca Google, Yahoo si altii ca ei vor continua sa "zburde" pe cabluri, permitandu-le clientilor sa descarce o multime de filme sau melodii care nu fac altceva decat sa incarce retelele si sa necesite noi si noi "upgrade-uri", adica fonduri tot mai mari pentru investitii. De altfel, conform operatorilor telecom, cresterea tarifelor ar urma sa fie aplicata doar pentru accesul la noile lor retele de "superInternet", si vizeaza companiile a caror profitabilitate depinde de viteza de transfer al datelor - cum sunt Google, Yahoo sau Amazon.

Aceste argumente sunt insa respinse vehement de furnizorii de continut pe web. "Viitoarele companii de tipul Google sau Netscape vor fi nevoite sa plateasca taxe catre furnizorii de servicii Internet", ceea ce va afecta inovatia de pe web, declara congresmanul democrat Ed Markey, cel care a propus amendamentul privind neutralitatea Internetului. El adauga: "Acest vot va schimba Internetul pentru restul eternitatii".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO