Business Hi-Tech

Google a pierdut 20 mld. $ dupa ce cresterea profitului (82%) i-a dezamagit pe investitori

02.02.2006, 20:30 18

Reactia investitorilor la publicarea rezultatelor financiare ale celui mai mare motor de cautare din lume, Google, a fost dura. Cu toate ca profitul pe ultimul trimestru al anului trecut a crescut cu 82%, bursa Nasdaq n-a fost multumita, iar valoarea actiunilor Google a scazut cu 16%, taind instantaneu peste 20 de miliarde de dolari din valoarea de piata a companiei, scrie Financial Times.

Profitul net al Google pe ultimele trei luni ale anului trecut s-a ridicat la 372 milioane de dolari (circa 300 mil. euro), in crestere cu 82% fata de cele 204 milioane de dolari (164 mil. euro) inregistrate ca profit net in aceeasi perioada a anului trecut.

Cresterea este pusa de analisti pe seama unei cereri mai mari pe piata de publicitate online. Castigul investitorilor in aceasta perioada a fost de 1,22 dolari pe actiune (fata de 71 de centi in urma cu un an), destul de mica fata de previziunile analistilor, care se asteptau la 1,5 $ pe actiune, scrie BBC News Online. Veniturile au crescut cu 86%, pana la 1,92 mld. $ (1,54 mld. euro), mai ales datorita noilor servicii lansate de Google, cum este serviciul de e-mail Gmail, care au atras un numar mai mare de utilizatori, spun analistii.

"Au dat gres. Veniturile sunt conform planurilor, dar in ceea ce priveste profitul, e o mare diferenta fata de asteptari", a spus Tim Ghriskey, director de investitii la Solaris Asset Management, citat de BBC.

"Vorbim de o piata extrem de competitiva. Cand o companie cu venituri ca ale Google se situeaza la o diferenta atat de mare fata de asteptarile pentru profit, stocul de actiuni va resimti socul".

Cu toate ca bursa nu a fost multumita, directorul executiv al Google, Eric Shmidt, a spus ca este "foarte incantat" de rezultatele financiare.

De altfel, valoarea actiunilor motorului de cautare a crescut cu peste 100% anul trecut si cu mai mult de 40% fata de precedentul raport trimestrial.

Inainte de publicarea rezultatelor, o actiune Google valora la Nasdaq 432 de dolari, ceea ce inseamna o valoare de piata pentru companie de circa 127 mld. $ (102 mld. euro). La scurt timp dupa publicare, valoarea unitara a scazut rapid la 381 de dolari.

Google nu este insa singur in fata tirului investitorilor. Cu cateva saptamani in urma, desi a anuntat rezultate financiare in crestere, si portalul Yahoo a fost criticat pentru ca nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor.

Analistii sunt de parere ca nivelul costurilor pentru marii jucatori online este in crestere, pe masura ce acestia investesc in cercetare si angajeaza "creiere". "Suntem de parere ca rata inovatiilor va creste in 2006 pe masura ce vom continua sa aducem cele mai capabile minti la Google, iar modelul nostru de business va genera noi tehnologii", a spus Eric Schmidt. Aproape toate veniturile Google provin din publicitate online.

Reclamele de pe site-urile detinute de Google au adus 57% din venituri, in timp ce publicitatea de pe site-urile partenerilor a generat 42%.

Pe intreg anul 2005, Google a obtinut venituri de 6,14 miliarde de dolari (4,95 mld. euro), in crestere cu 92% fata de 2004.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO