Business Hi-Tech

Gigantii tehnologiei, acuzati ca spioneaza ilegal utilizatorii de computere

17.01.2006, 20:24 30

La scurt timp dupa scandalul iscat de decizia Sony de a include pe CD-urile si DVD-urile cu muzica un soft care urmareste activitatea utilizatorilor, au fost descoperite programe similare in produsele furnizorilor de antivirus Symantec, Kaspersky, dar si in noua versiune a aplicatiei necesare pentru accesarea magazinului online al Apple, iTunes.

Acest tip de fisiere ascunse urmaresc practic activitatea utilizatorului de computer fara stiinta acestuia, fiind prin urmare ilegale, chiar daca toate companiile spun ca au facut acest lucru pentru a-si proteja produsele si drepturile de autor. Mai mult, soft-urile pe care utilizatorul nu stie ca le are pe computer deschid calea hackerilor catre obtinerea controlului asupra acestui PC, ca si cum ar fi fost infectat cu un virus. Deci nu numai ca toate informatiile de pe hard-disc devin "publice", dar se creeaza de asemenea posibilitatea ca acel computer sa fie folosit pentru trimiterea de mesaje spam sau pentru atacarea unor site-uri de web (conectarea simultana a mai multor computere pe o singura adresa de Internet).

Symantec a raspuns imediat acestor acuzatii, sustinand ca includerea unui astfel de soft pe unul dintre CD-urile sale cu aplicatii "utilitare" a fost o eroare. "Nu au fost exploatate in vreun fel informatiile adunate astfel", a declarat un oficial al companiei care produce cel mai popular antivirus din lume, Norton. Integrat in Norton SystemWorks, pachetul soft pentru "repararea" Windows-ului, codul spion poate fi utilizat de asemenea de hackeri pentru a infiltra alti virusi pe sistemul respectiv. Imediat, Symantec a lansat un soft nou pentru rezolvarea problemei si eliminarea spionului propriu.

Producatorul rus de programe antivirus Kaspersky Labs a negat acuzatiile de includerea in CD-urile sale a unor programe spion. "Programul nostru ajuta la imbunatatirea scanarii de virusi, nu poate fi exploatat de hackeri, deci este incorect sa fie inclus la aceeasi categorie", a explicat un oficial al companiei. El a recunoscut insa ca aplicatiile nu sunt totdeauna vizibile pentru utilizator.

Popularul producator de electronice, IT si solutii de divertisment digital Apple este acuzat de asemenea ca a introdus in noua versiune a soft-ului sau pentru accesarea magazinului online iTunes un cod care spioneaza utilizatorii. Aceasta noua aplicatie are ca scop sa afle "preferintele muzicale" ale clientilor, pentru a le recomanda sa cumpere muzica de acelasi gen. Compania americana a acordat insa utilizatorilor posibilitatea de a inchide sau deschide acest program si nu l-a ascuns printre aplicatii.

Cert este ca toate aceste descoperiri nu ar fi ajuns in atentia publicului daca nu ar fi existat puternica comunitate a celor care tin jurnale personale pe Internet. Scandalul legat de programele spion de pe CD-urile Sony a fost dat la iveala de Mark Russinovich , un specialist al Sysinternals. La scurt timp dupa anuntul sau, mai multe companii de securitate, printre care chiar Symantec, au lansat unelte pentru a combate spionul Sony, castigand popularitate aproape instant.

Pe de alta parte insa, Mark Russinovich a fost cel care a avertizat ulterior asupra amenintarilor Symantec si Kaspersky. El spune ca un program ascuns face ca utilizatorul sa nu mai aiba practic control asupra computerului respectiv. "Sunt extrem de putine programe binevoitoare care se ascund astfel", a estimat un oficial al F-Secure.

Programele spion, botezate de americani "rootkit", pot fi extrase de pe computer cu ajutorul unor aplicatii utilitare disponibile pe Internet.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO