Business Hi-Tech

Giganţii din publicitate încep să simtă ameninţarea inteligenţei artificiale, care îi ajută pe clienţi să deruleze singuri activităţi de marketing. Publicis anunţă o investiţie de 300 mil. euro pentru a pune AI în centrul strategiei de creştere. În 2022, Publicis a anunţat şi achiziţia companiei de IT din România Tremend

Arthur Sadoun

Arthur Sadoun

Autor: Adrian Seceleanu

25.01.2024, 12:09 234

Grupul francez Publicis, unul dintre marii jucători globali din industria de publicitate şi comunicare, va investi 300 de milioane de euro pentru a plasa inteligenţa artificială în centrul strategiei sale de creştere - decizie văzută drept obligatorie pentru a asigura viitorul pe termen lung al grupului într-o industrie care începe să realizeze că AI-ul reprezintă o ameninţare existenţoală pentru existenţa sa, scrie Financial Times.

Marii jucători din industria publicităţii au avertizat că inteligenţa artificială generativă ar putea pune în pericol poziţia grupurilor de publicitate consacrate, pentru că le permite clienţilor lor să îşi desfăşoare propriile activităţi de marketing şi deschide această piaţă pentru noi jucători companiile de tehnologie care devin capabile să livreze servicii concurente.

Aceste provocări din exterior se adaugă provocărilor pe care AI le aduseze deja în industrie: reducerea numărului de locuri de muncă în cadrul marilor grupuri, pe măsură ce domenii precum planificarea şi cumpărarea de media sunt automatizate, iar ideile creative pot fi realizate mai rapid şi mai ieftin cu sprijinul AI.
Grupul parizian, care deţine agenţii de publicitate şi de comunicare în întreaga lume, a declarat că strategia sa de inteligenţă artificială va permite tuturor celor 100.000 de angajaţi ai săi să utilizeze datele de consum pentru 2,3 miliarde de profiluri de persoane din întreaga lume, cu "trilioane de puncte de date despre conţinut, media şi performanţa afacerilor".

Publicis crede că acest lucru va permite o mai mare precizie în planificarea, cumpărarea şi optimizarea media, precum şi publicitate personalizată "la scară largă" pentru mărcile deţinute de clienţii săi.

Grupul generează aproximativ 60% din venituri în SUA, care au crescut cu 5% anul trecut, în timp ce operaţiunile sale europene au crescut cu 10,3% în 2023.

Arthur Sadoun, directorul executiv, a declarat că toţi angajaţii vor deveni analişti de date, capabili să acceseze informaţii extrase din diferite părţi ale grupului, alături de instrumente de inteligenţă artificială pentru a crea campanii de marketing.

Sadoun a declarat că investiţia sa în inteligenţa artificială nu va duce la pierderi de locuri de muncă, deşi a prezis că oamenii vor avea "locuri de muncă diferite" în viitor. "Putem crea locuri de muncă prin creşterea noastră. AI va schimba radical modul în care operăm".

Publicis a investit deja masiv în serviciile sale bazate pe date, inclusiv prin achiziţia grupurilor digitale Sapient în 2015 şi Epsilon în 2019, pentru a-şi completa platformele tehnologice. În 2018, Publicis a lansat un instrument de inteligenţă artificială pe care îl poate utiliza personalul său, numit Marcel. În 2022, Publicis a anunţat şi achiziţia companiei de IT din România Tremend.

Grupul a precizat că va investi 100 de milioane de euro în 2024, jumătate pentru formarea ÅŸi recrutarea de personal, iar restul pentru tehnologie, cum ar fi licenÅ£e, software IT ÅŸi infrastructură cloud. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO