Business Hi-Tech

Gigantii producatori de cipuri AMD si Intel muta lupta la tribunal

29.06.2005, 19:21 21

Daca PC-urile arata cam la fel pe dinafara, ceea ce se afla sub carcasele lor face diferenta si constituie miza pentru razboaie crancene intre producatori.

Primii doi fabricanti de cipuri electronice din lume, Intel si AMD, au dat startul unei batalii in justitie ce se anunta lunga si dificila.

Advanced Micro Devices (AMD), al doilea producator de procesoare electronice la nivel mondial (cota de piata de 17%), a anuntat ieri ca a dat in judecata compania care detine peste 80% din piata, Intel, acuzand-o ca a intimidat o serie de clienti pentru a-i determina sa renunte la a mai cumpara produse AMD, scrie presa internationala.

"Oriunde in lume, consumatorii au dreptul de a alege si de a beneficia de pe urma inovatiilor. Aceste libertati le sunt furate pe piata microprocesoarelor", a declarat presedintele si directorul executiv al AMD, Hector Ruiz.

Oficialii AMD sustin intr-un document acuzator lung de aproape 50 de pagini ca Intel a "strans cu usa" un numar de 38 de companii, printre care Dell, Sony si Toshiba, pentru a le convinge sa renunte la procesoarele AMD.

Printre metodele pe care oficialii Intel le-ar fi folosit pentru a fi mai convingatori s-ar numara discount-uri de sute de milioane de dolari, precum si alte avantaje financiare menite sa faciliteze obtinerea de contracte exclusive sau aproape exclusive cu Intel, se arata in documentul AMD.

Printre acuzatiile concrete ale oficialilor AMD se numara un exemplu din anul 2001, cand Toshiba i-a anuntat ca nu va mai cumpara cipuri de la ei pentru ca acest lucru ar fi insemnat taierea unor fonduri pentru marketing promise de Intel, in valoare de 25-30 de milioane de dolari.

De asemenea, in 2002, compania Hewlett-Packard ar fi spus ca va continua sa foloseasca cipuri AMD doar daca producatorul va fi de acord sa plateasca o suma de 25 de milioane de dolari trimestrial pentru a compensa o asteptata "razbunare" din partea Intel, se mai scrie in document.

Presiunile s-au desfasurat si la nivel personal, acuza AMD. In septembrie 2003, cand presedintele Intel Craig Barrett a auzit ca producatorul taiwanez de computere Acer doreste sa promoveze un nou cip AMD pentru laptop-uri, a luat avionul de urgenta, s-a intalnit cu presedintele Acer si i-a spus ca firma sa va suferi "consecinte serioase" daca se va implica in acest proiect. Ulterior, Acer nu a mai luat parte la evenimentele de promovare a noului cip AMD, scrie presa internationala.

Procesul a fost intentat de AMD la un tribunal din statul american Delaware, iar cuantumul despagubirilor cerute nu a fost facut public. Conform unor surse din cadrul AMD, victoria ar fi mai putin importanta din punctul de vedere al banilor, cat datorita faptului ca ar pune capat practicilor neconcurentiale ale Intel.

Pe de alta parte, reprezentantii Intel neaga acuzatiile. "Nu am fost informati oficial in legatura cu declansarea acestui proces, astfel ca nu putem face comentarii in legatura cu acest subiect.

Totusi, credem ca politicile noastre de vanzari sunt corecte si respecta prevederile antitrust", a spus un purtator de cuvant al Intel.

Compania nu a facut un secret din faptul ca stimuleaza producatorii de computere cu fonduri pentru marketing si chiar presedintele Craig Barrett a declarat ca nu vede ceva in neregula cu acest lucru, din moment ce beneficiarii finali sunt consumatorii care cumpara computere mai ieftine.

Cei doi producatori de cipuri nu se afla la primul conflict in fata justitiei. Cel putin cinci procese s-au succedat in ultimii 20 de ani, sub diverse acuzatii, de la nerespectarea termenilor contractuali si pana la incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO