Business Hi-Tech

Gigantii IT&C se aliaza pentru a simplifica accesul la Internet prin telefoanele mobile

30.05.2006, 00:00 21

Vodafone - cel mai mare operator de telefonie mobila din lume, Microsoft - cel mai mare producator mondial de software, Google - cel mai mare motor de cautare din lume, Nokia - cel mai mare producator de telefoane mobile la nivel mondial - si alte cateva companii au incheiat un parteneriat in urma caruia sa ofere utilizatorilor pagini de Internet din domeniul ".mobi", special destinate telefoanelor mobile, scrie The Wall Street Journal.

Mobile Top Level Domain urmareste sa faciliteze navigarea pe Internet pe micul ecran al telefoanelor mobile sau al echipamentelor BlackBerry unde, de cele mai multe ori, site-urile obisnuite nu pot fi vizualizate deloc sau incarcarea acestora dureaza foarte mult.

De altfel, numarul paginilor web care pot fi accesate de pe telefonul mobil este destul de mic.

Compania fondata de gigantii industriei IT&C are in plan sa popularizeze domeniul de Internet ".mobi", paginile de Internet din acest domeniu fiind destinate exclusiv accesului de pe telefonul mobil, scrie The Wall Street Journal.

O explicatie pentru aceasta initiativa este faptul ca utilizatorii nu s-au imbulzit sa acceseze Internetul de pe micile echipamente. Daca in lume peste 75% din terminalele vandute au capacitatea de a accesa Internetul, numai 17% sunt utilizate in acest scop, conform companiei de cercetare Forrester Research.

"Pana acum, Internetul pe telefoanele mobile a fost doar o experienta proasta, atat pentru utilizatori, cat si pentru industria telefoniei mobile", este de parere Neil Edwards, director executiv al Mobile Top Level Domain. "Insa .mobi va aduce cu adevarat Internetul pe ecranele de mici dimensiuni ale telefoanelor", a mai spus acesta.

Practic, numarul de utilizatori care acceseaza Internetul de pe echipamente wireless va creste semnificativ daca accesul ar fi mai rapid, iar navigarea ar fi mai usoara decat acum, sunt de parere executivii Mobile Top Level Domain.

De asemenea, si numarul companiilor interesate sa-si deschida site pe domeniul .mobi este in crestere. Numai ieri, cand Mobile Top Level Domain a permis inregistrarea de nume pe acest domeniu, au fost inregistrate cateva mii de site-uri in doar cateva ore, printre care si Google.mobi, Yahoo.mobi, Hotjobs.mobi si Nokia.mobi, scrie The Wall Street Journal.

Deocamdata pot inregistra site-uri doar companii din industria Internetului wireless, adica furnizori de servicii, producatori de terminale si companii media. Companiile care detin marci comerciale si care vor site pe domeniul .mobi vor putea inregistra o pagina de Internet incepand cu luna iunie, insa numai timp de doua luni. Iar celelalte companii pot alege un site .mobi din septembrie. Spre exemplu, Microsoft are in plan sa inregistreze 200 de site-uri, printre care si MSN.mobi, iar Procter & Gamble va inregistra aproximativ 500 de pagini de Internet pentru toate produsele pe care la comercializeaza, conform unor surse apropiate companiei, citate de cel mai cunoscut ziar financiar din lume.

Inregistrarea unui nume in domeniul ".mobi" costa 140 de dolari pe an pentru companiile care detin marci comerciale si 45 de dolari anual pentru cei care aleg nume generice, comparativ cu 10 dolari pe an pentru site-urile din domeniul ".com".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO