Business Hi-Tech

Gigantii Internetului se lupta pentru publicitatea de pe site-urile cu continut video

02.06.2006, 00:00 20

Cel mai important portal de Internet din lume, Yahoo!, a lansat versiunea finala a serviciului Yahoo! Video, pana acum aflat in perioada de teste, prin care vrea sa intre in concurenta cu Google, dar si cu o companie recent intrata pe piata continutului video online - YouTube, a spus directorul executiv al companiei, Terry Semel.

Insa, spre deosebire de Google Video, care genereaza venituri din faptul ca utilizatorii platesc o anumita suma pentru a putea urmari clipurile video care provin de la companii media, Yahoo! Video va incasa bani strict din publicitatea online de pe site, scrie Financial Times.

Astfel, afacerea Yahoo! cu continut video online va intra pe o piata destul de importanta a publicitatii online, care numai in SUA a generat venituri record de 3,9 miliarde de dolari (trei miliarde de euro) in primul trimestru al acestui an, in crestere cu 38% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 6% fata de ultimul trimestru din 2005, conform unui studiu realizat de compania de cercetare a pietei PricewaterhouseCoopers.

"Este adevarat ca publicitatea online reprezinta doar 5% din piata publicitatii per ansamblu, insa concurenta dintre marii giganti ai pietei incepe sa se accentueze pe acest segment", a spus un analist al PricewaterhouseCoopers.

Servicii cum sunt Yahoo! Video, Google Video sau YouTube le ofera utilizatorilor spre descarcare clipuri video cu subiecte variate, care sunt realizate atat de profesionisti din cadrul companiilor media, cat si de amatori care surprind o intamplare si o publica pe Internet. Succesul fenomenal al acestor pagini - YouTube, cel mai nou jucator, avand deja zeci de milioane de vizitatori - este dat de posibilitatea utilizatorilor de a publica propriile clipuri video - cu cele mai variate subiecte, ale caror limite sunt date doar de imaginatie si de reguli privind decenta materialelor.

Aceste site-uri de continut video au succes si in fata utilizatorilor romani, clipurile video avand subiecte foarte variate, de la spoturi care promoveaza turismul in Romania pana la inregistrari ale unor reportaje de la Stirile Pro TV. Nu lipsesc nici clipuri video in care romanii prezinta, cu sarcasm, franturi din realitatea locala: Oltcit-uri "tunate" sau Dacii SuperNova cu injectie, care sunt insotite de mesaje, in limba engleza, de tipul "asa ceva gasiti doar in Romania; vizitati-ne!". De altfel, drumurile si masinile par a fi un subiect favorit al clipurilor video romanesti, pe langa clipurile muzicale cu cei mai diversi artisti.

Numarul clipurilor realizate de utilizatori romani sau care au ca subiect Romania este din ce in ce mai mare. Spre exemplu, la o cautare pe Yahoo! Video dupa cuvantul cheie "Romania", numarul de rezultate returnate a fost de 4.077 de clipuri video. Pe YouTube, aceeasi operatiune a returnat 862 de clipuri.

Serviciul Yahoo! Video a avut peste 38 de milioane de vizitatori unici in luna aprilie a acestui an, in crestere cu 1.200% fata de luna octombrie a anului trecut, perioada in care a fost in teste, conform unui studiu realizat de compania de cercetare americana comScore Media Metrics.

Prin versiunea finala a Yahoo! Video, compania intentioneaza sa recupereze cota de piata pierduta in ultimele sase luni in domeniul continutului video online in favoarea YouTube, unde numarul de utilizatori era de cinci ori mai mare decat pe Yahoo! la inceputul acestui an, conform companiei Hitwise. anca.arsene@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO