Business Hi-Tech

Giganţii europeni din telecom le cer birocraţilor de la Bruxelles un „new deal” pentru industrie: taxe mai mici, relaxarea regimului de fuziuni & achiziţii şi reducerea numărului de jucători în schimbul unor investiţii mai mari şi recuperarea decalajului faţă de SUA şi Asia

Giganţii europeni din telecom le cer birocraţilor de la...

Autor: Adrian Seceleanu

27.02.2024, 13:39 134

Directorii generali ai giganţilor din industria europeană de comunicaţii Vodafone Group, Telefonica, Orange şi Deutsche Telekom au cerut de la târgul MWC din Barcelona birocraţilor de la Comisia Europeană schimbări rapide şi radicale în materie de reglementare pentru a se asigura că pot continua să servească clienţii, să investească în reţele şi să inoveze, scrie portalul Mobile World Live.

În discursul lor, Margherita Della Valle, de la Vodafone, Jose Maria Alvarez-Pallete, de la Telefonica, Christel Heydemann, de la Orange, şi Timotheus Hoettges, de la Deutsche Telekom, au pledat împreună pentru o relaxare sau o îmbunătăţire a reglementărilor în domenii precum alocarea spectrului şi consolidarea pe piaţă.

Deşi apelurile la schimbări în materie de reglementare nu sunt o noutate, şefii giganţilor telco europeni şi-au exprimat îngrijorarea că Europa riscă din ce în ce mai mult să rămână prea mult în urma altor regiuni ale lumii în ceea ce priveşte inovarea tehnologică şi investiţiile în infrastructura digitală.

Descriind apariţia comună cu colegii săi drept un "mare moment istoric", Hoettges a declarat că nu este nimic mai puţin decât o declaraţie a celor patru directori generali că "ceva trebuie să se schimbe pe acest continent", menţionând că peste 60% dintre companiile de telecomunicaţii europene nu mai obţin venituri suficiente pentru a-şi acoperi costurile de investiţii de capital.

Alvarez-Pallete a citat un studiu conform căruia operatorii europeni mai au nevoie să acopere un deficit de investiţii de aproximativ 200 de miliarde de euro. "Ceva nu este în regulă şi trebuie să reparăm acest lucru", a spus el.

"Suntem pregătiţi să ne jucăm rolul", a adăugat Della Valle. "Dar dacă trebuie să facem mai mult, avem nevoie şi de un new deal". 

În acest caz, liderul Vodafone a subliniat necesitatea ca consolidarea pieţei să devină posibilă în Europa, precum şi siguranţă şi preţuri corecte în accesul la spectrul radio.

Heydemann, al cărei grup tocmai a reuşit să obţină aprobarea autorităţilor de reglementare pentru fuziunea operaţiunilor sale spaniole cu cele ale Masmovil, a menţionat că, prin publicarea recentă a unei noi cărţi albe, Comisia Europeană a dat unele semne că se îndreaptă în direcţia corectă. 

Cu toate acestea, ea s-a întrebat dacă "ne vom mişca suficient de repede" pentru a ţine pasul cu viteza unor evoluţii precum inteligenţa artificială.

Hoettges a concluzionat că este timpul ca liderii politici de la Bruxelles să înceteze să mai vorbească şi să înceapă să acţioneze.

"Pierdem încrederea pieţelor de capital, care ne dau banii pentru a construi infrastructura. Şi acum este timpul ca acest tip de declaraţii, pe care le-am auzit în ultimul an, să devină realitate în legislaţie", a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO