Business Hi-Tech

Ged Capital cumpara Plus GSM si devine numarul doi pe retailul de telefonie mobila

Ged Capital cumpara Plus GSM si devine numarul doi pe retailul de telefonie mobila

Robert Luke, managing director al GED Capital Development, a construit, prin achizitii, unul dintre cei mai mari retaileri GSM

31.01.2008, 19:15 64

Compania Plus GSM, detinuta de Razvan si Traian Cuc, a inregistrat anul trecut afaceri de peste 12 mil. euro, in crestere cu 20% fata de anul precedent - valoarea tranzactiei cu Ged fiind astfel de cateva milioane de euro, conform unor surse din piata. Cele doua parti au refuzat sa ofere detalii asupra valorii tranzactiei.
ZF a scris in premiera despre negocierile dintre Ged Capital si Plus GSM in editia din 17 decembrie 2007.
Plus GSM a fost infiintata in anul 1994 si a devenit partener Orange patru ani mai tarziu. Compania si-a dezvoltat reteaua de magazine in zona Transilvaniei si a Munteniei si are 240 de angajati. Tranzactia a fost realizata printr-un vehicul de investitii al Ged, Kahn International Advisers, care mai detine in Romania retailerii Dasimpex, Lexor, Dasino Telecom & IT, Dasimpex GSM si GSM Land.
Tranzactia a avut ca obiect strict reteaua de magazine, fara a include activele imobiliare ale Plus GSM sau activitatea de distributie si a fost asistata pentru vanzatori de cabinetul de avocati Bulieris si Asociatii. Ged Capital a fost asistata de casa de avocatura Lina, Guia & Asociatii.
Conform oficialilor Ged, reteaua Plus GSM va fuziona cu reteaua Fonomat, care a fost creata prin integrarea a trei retele de parteneri Orange: Dasimpex, Plus GSM si GSM Land. Ged devine astfel proprietarul unuia dintre cei mai mari jucatori de pe piata de retail GSM, situatie in care fondul ar putea perfecta mai usor un exit din companie.
Cei mai mari jucatori de pe piata locala de retail GSM sunt Germanos - aproape 200 de magazine, Fonomat - 154 de magazine (dupa achizitia Plus GSM), Euro-GSM (120 de magazine), Proton - 73 de magazine si Say - peste 60 de magazine. Excluzand din acest top Germanos, care este detinut de operatorul de telefonie mobila Cosmote, Fonomat este in acest moment cel mai mare retailer GSM de pe piata locala, dupa numarul de puncte de vanzare.
Piata de telefoane mobile, care nu include accesoriile GSM si veniturile obtinute de retaileri de la operatorii de telefonie mobila pentru achizitia de abonati, a fost anul trecut de peste 300 de milioane de euro. Pe piata s-au vandut aproximativ 4 milioane de telefoane mobile, la un pret mediu situat in jurul valorii de 75 de euro.
"Fonomat isi propune sa devina liderul pietei partenerilor Orange si sa ofere clientilor un acces usor la toate produsele si serviciile GSM, la solutii de comunicare pentru sectorul business si la servicii post-vanzare de calitate.
Obiectivul este acela de a crea o retea puternica si profesionista, care sa aiba capacitatea de a sustine dezvoltarea Orange pe piata din Romania", a declarat Miguel Peralta, directorul general al companiei.
"Suntem multumiti de finalizarea tranzactiei si de includerea Plus GSM in reteaua Fonomat, avand convingerea ca vom cumula expertiza si know-how-ul din ambele firme, imbunatatind astfel nu numai acoperirea nationala, cat si calitatea serviciilor oferite in magazine", au spus oficialii Ged.
Proprietarii Plus GSM, Razvan si Tudor Cuc, afirma ca pentru viitor au pastrat din vechea structura a afacerii departamentul de import si distributie de periferice GSM (carkit-bluetooth si navigatie), urmand a dezvolta aceasta afacere sub un nou brand - Communicar. De asemenea, cei doi se vor concentra pe investitii imobiliare.
"In calitate de importator oficial pentru Romania vom promova marca Parrot si avem fixat pentru Communicar un obiectiv de 5,5 milioane de lei (1,5 mil. euro - n. red.) ca cifra de faceri in 2008. De asemenea, vom intensifica investitiile in domeniul imobiliar, prin noi achizitii de terenuri pentru dezvoltare, cat si prin construirea a noi spatii de birouri. In prezent, detinem circa un milion de metri patrati de teren in Cluj-Napoca si in vecinatati, cat si 4.500 mp de birouri finalizate sau in diferite faze de constructie".
Razvan si Teodor Cuc spun ca dupa ce au studiat anul trecut perspectivele companiei pe piata au ajuns la concluzia ca aveau doar doua optiuni: sa cumpere compania concurenta Vegastel (de asemenea dealer Orange) sau sa vanda catre un fond de investitii.
"Analizand atent aceasta piata am identificat o serie de amenintari: cresterea penetrarii la nivelul populatiei la peste 90% de utilizatori, ceea ce va genera o scadere semnificativa la vanzarea de abonamente, cresterea numarului de puncte de vanzare GSM la peste 2.700 unitati - aproape dublu fata de Polonia, de exemplu, raportat la numarul de locuitori, cresterea cu 50% a numarului de Orange Shop-uri fata de 2005 si mentinerea politicii de crestere a shop-urilor proprii de catre Orange Romania, cresterea semnificativa a costurilor de operare, salarii si chirii in principal, dependenta intregii afaceri fata de un singur operator, intensificarea concurentei intre operatorii de GSM prin aparitia noilor jucatori, Cosmote si RCS-RDS alaturi de cei vechi, Orange si Vodafone", a explicat Razvan Cuc decizia de a vinde catre Ged Capital.
"Concluzionand ca in viitorul apropiat piata va suferi un recul, multi dealeri medii si mici urmand a disparea prin a da faliment ori prin a fi asimilati de catre cei mai mari, care si ei vor avea probleme cu o parte dintre locatii care vor intra pe pierdere, am decis separarea activitatii de retail de cea de distributie si de cele din domeniul imobiliar si vanzarea partii de retail Plus GSM catre un fond de investitii", a incheiat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO