Business Hi-Tech

Gartner si Jupiter: Telefoanele mobile nu tin loc de playere portabile

15.02.2005, 00:00 15

Telefoanele mobile inca nu inlocuiesc playerele portabile de muzica si filme in preferintele utilizatorilor, iar acest lucru probabil ca nici nu se va intampla prea curand, au conchis doua studii realizate de companiile Jupiter Research si Gartner, relateaza BBC.
In ciuda incercarilor din ultimele luni de a transforma telefonul mobil intr-un centru multimedia portabil, oamenii nu sunt dispusi sa cumpere telefoane cu dimensiuni mai mari sau cu durata de viata a bateriei mai scazuta numai ca sa aiba acces la servicii multimedia pe terminalul mobil, se arata in raportul Jupiter.
Mai mult, studiul companiei Gartner a ajuns la o concluzie nu foarte incurajatoare pentru suporterii tehnologiei de streaming video pe dispozitivele mobile: este "putin probabil" ca transmisiile de emisiuni TV in timp real pe telefonul mobil sa se lanseze in Europa inainte de 2007. Principalul motiv al intarzierii este faptul ca mai sunt de rezolvat numeroase probleme de natura tehnica, iar industria are nevoie mai intai de stabilirea unor standarde tehnice comune care sa-i ghideze pe providerii de astfel de servicii, scrie BBC.
Deocamdata, pe piata nu prea exista baterii care sa tina suficient de mult timp astfel incat telefoanele sa mai suporte si alte servicii multimedia, in afara de obisnuitele mesaje MMS, clipuri audio-video, jocuri sau fotografii captate de camerele digitale incorporate, fara ca timpul de functionare al aparatelor sa scada drastic, spun specialistii.
Conform studiului Gartner, 50% dintre europeni se orienteaza in primul rand dupa dimensiunile cat mai mici ale telefonului mobil atunci cand fac o decizie de cumparare. In acelasi timp insa, specialistii spun ca o baterie mai puternica inseamna, in cele mai multe cazuri, un telefon mai mare.
Si oficialii Jupiter Research s-au aratat circumspecti in privinta succesului in viitorul apropiat al telefoanelor cu functii multimedia avansate. "Serviciile de muzica pe telefonul mobil nu trebuie pozitionate astfel incat sa intre in competitie cu aplicatiile de divertisment digital de pe PC, pentru ca terminalele mobile nu sunt inca pregatite", a spus Thomas Husson, analist Jupiter.
O alta problema indicata de specialisti este ca telefoanele mobile nu pot inca sa stocheze foarte multe date, in comparatie cu hard disk-urile de pe playerele digitale pe care pot incapea pana la 40 GB, comenteaza BBC.
In ceea ce priveste televiziunea pe mobil, in Europa se desfasoara in prezent mai multe proiecte de testare (doua au loc in Berlin si in Helsinki), dar tehnologiile folosite sunt inca destul de diverse, iar costurile pentru punerea la punct a infrastructurii sunt inca greu de evaluat, spun specialistii.
Insa, in ciuda acestor probleme, vanzarile de telefoane inteligente (smartphones) merg bine. Compania de analiza InStat/MDR a estimat ca in urmatorii cinci ani vanzarile vor creste cu 44% si ca smartphone-urile vor reprezenta aproximativ 117 milioane din totalul de 833 milioane de mobile vandute la nivel mondial in 2009. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO