Business Hi-Tech

Gartner: Piaţa locală de echipamente de birou îşi continuă declinul

Felix Enescu, şeful Gartner România

Felix Enescu, şeful Gartner România

18.08.2010, 23:55 100

Piaţa locală de copiatoare şi imprimante va avea şi în acest anun declin uşor, de la 57,1 milioane de euro la 50,6 milioane deeuro, după prăbuşirea cu peste 50% de anul trecut, potrivitcompaniei de cercetare Gartner.

Cel mai afectat segment anul trecut a fost cel al imprimantelor,care a avut o scădere de 57,2 procente, la 85.314 unităţi, încondiţiile în care întreaga piaţă de echipamente de birou a scăzutla 52 de milioane de euro de la 125,2 milioane de euro cu un anînainte.

"Deşi sectorul financiar se îmbunătăţeşte, creditarea nu va fireluată, iar creditele se vor acorda în continuare cu dificultate.De asemenea, şomajul va continua să crească şi în 2010. Dinnefericire, acest lucru va duce la înceată revenire a pieţeiechipamentelor de birou şi a efectului negativ asupracopiatoarelor, imprimantelor şi multifuncţionalelor", susţine FelixEnescu, şeful Gartner România. Petr Sichrovsky, directorul executival subsidiarei locale a Xerox, unul dintre cei mai mari producătorimondiali de copiatoare şi imprimante, care se orientează pe piaţalocală mai mult către segmentul business, susţine că piaţa localăde servicii şi echipamente de imprimare ar putea înregistra înacest an o creştere uşoară, pe fondul unei reveniri a cererii dinpartea clienţilor care caută să-şi optimizeze costurile şi să-şimărească productivitatea.

Existăo revenire lentă, care va continua până la finele anului, dar careva fi afectată de condiţiile economice dificile, spunea Sichrovskyrecent într-un interviu pentru ZF. În aceste condiţii vom avea ocreştere zero sau foarte modestă a pieţei totale, estimează şefulXerox.

Datele Gartner indică faptul că anul trecut s-au vândut cu 56%mai puţine multifuncţionale business, de 1,7 milioane de euro. Deasemenea, vânzările de copiatoare s-au redus cu 44 de procente, la194.606 de unităţi. Românii au cumpărat astfel copiatoare de 38,5milioane de euro, în scădere cu 53 de procente comparativ cu un anînainte.

De asemenea, potrivit unui studiu al companiei de cercetare GfK,vânzările de echipamente de birou au fost cele mai afectate în aldoilea trimestru din 2010, având o scădere de 28,9%. "Piaţa deimprimante depinde în mare parte de achiziţiile corporatiste şiguvernamentale: în condiţiile în care corporaţiile şi-au micşoratbugetele de achiziţii IT, iar guvernul a îngheţat investiţiile,aceasta scădere cu aproape o treime a pieţei era de aşteptat",susţine Marius Ghenea, preşedinte al companiei de distribuţie ITFitDistribution.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO