Business Hi-Tech

Fuziune pe piata aplicatiilor de business: PeopleSoft cumpara J.D. Edwards

04.06.2003, 00:00 21

Producatorul de aplicatii software pentru afaceri PeopleSoft, numarul trei la nivel mondial, a anuntat ca va achizitiona compania concurenta J.D.Edwards, pentru suma de 1,7 miliarde de dolari.
PeopleSoft spera ca, prin cumpararea  J.D.Edwards, sa depaseasca Oracle, devenind al doilea producator de solutii de business la nivel mondial, dupa germanii de la SAP, care detin in prezent peste 30% dintr-o piata estimata la 20 de miliarde de dolari anual. Contravaloarea tranzactiei va fi achitata de PeopleSoft in actiuni.
Achizitia confirma o tendinta generala de consolidare pe piata solutiilor de gestiune. "Procesul de globalizare in acest sector continua si vom asista la achizitii tot mai interesante pe plan mondial", apreciaza consultantul Calin Tatomir.
Cine sunt cei doi actori ai fuziunii? PeopleSoft vinde solutii software pentru inventarierea produselor companiilor si pentru contabilitate si a avut anul trecut incasari de 1,9 miliarde de dolari. La randul sau, J.D. Edwards produce aplicatii de business in special pentru companiile de dimensiuni medii iar in 2002 a inregistrat pierderi in timp ce incasarile i-au scazut pana la 886 milioane de dolari.
PeopleSoft a castigat continuu cota de piata in ultima vreme, insa nu a reusit sa treaca pe locul doi la nivel mondial. Scaderea continua in ultimii ani a bugetelor alocate de firme pentru achizitionarea de echipamente si solutii IT au facut dificila competitia cu lideri de piata extrem de puternici precum SAP si Oracle. Astfel, singura solutie gasita de responsabilii PeopleSoft a fost achizitionarea companiei concurente.
 "Aceasta achizitie aduce impreuna doua companii ale caror activitati erau complementare", explica seful PeopleSoft, Craig Conway.
Ambele companii aveau probleme financiare inainte de fuziune. PeopleSoft a anuntat pe primul trimestru din 2003 o reducere a profitului cu 14% si a incasarilor cu 4,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut. J.D. Edwards a avut pierderi de aproape 400.000 $ pe primul trimestru al acestui an, iar incasarile sale au scazut cu noua procente fata de ianuarie-martie 2002.
Viata celor doua firme a devenit tot mai grea in ultimul an dupa ce Microsoft, cel mai mare producator mondial de software, s-a aratat interesat sa scoata bani din solutiile de gestiune. Microsoft a creat propria divizie dezvoltatoare de solutii de gestiune dupa ce a cumparat in 2001 firma Great Plains iar in 2002 Navision.
Pe piata romaneasca, prezenta PeopleSoft si J. D. Edwards este extrem de redusa. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO