Business Hi-Tech

Furnizorul de servicii de IT şi marketing digital Zitec, afaceri consolidate de 30 mil. euro în 2023, plus 15%. „În 2024, ne vom continua extinderea portofoliului internaţional de clienţi şi vom participa la mai multe licitaţii publice care vizează transformarea digitală a serviciilor publice”

Alexandru Lăpuşan, CEO şi Co-Fondator al grupului de firme Zitec.

Alexandru Lăpuşan, CEO şi Co-Fondator al grupului de firme Zitec.

Autor: Alexandra Cepăreanu

30.01.2024, 11:36 64

Furnizorul de servicii de IT şi marketing digital Zitec, una dintre cele mai cunoscute companii locale de profil, a închis anul 2023 cu afaceri consolidate de 30 de milioane de euro, înregistrând o creştere de circa 15% faţă de anul precedent, au transmis reprezentanţii companiei printr-un comunicat.

„Grupul de firme Zitec a reuşit să înregistreze această creştere într-un an marcat de un ritm de expansiune scăzut pentru companiile din sectorul IT, pe fundalul unor turbulenţe puternice în mai toate economiile puternice ale lumii şi o scădere substanţială a cererii de servicii IT faţă de perioada pandemiei”, potrivit reprezentanţilor companiei.

Creşterea Zitec se bazează în special pe următoarele divizii din cadrul companiei: Zitec Managed Services, care include şi servicii DevOps a crescut cu 90% în 2023; Security and Data Privacy a înregistrat în 2023 un avans al cifrei de afaceri de 70%; diviziile de Software Development Services pentru domeniile eCommerce şi Logistică au înregistrat creşteri de 45%, respectiv 26% şi Cloud Services care a raportat o creştere de 30% a cifrei de afaceri în 2023.

Pe parcursul anului 2023, Zitec şi-a dezvoltat în continuare şi portofoliul, atât pe plan local cât şi internaţional. Astfel, între noii clienţi Zitec se numără companii internaţionale precum Quipu GmbH (Procredit Bank AG), Tomra Systems ASA, Car ‘N Motion, dar şi firme locale de prestigiu, cum ar fi Zentiva, US Food Network (KFC), Aquila sau Philips Romania.

„În 2024, vom continua extinderea portofoliului internaţional de clienţi şi vom participa la mai multe licitaţii publice care vizează transformarea digitală a serviciilor publice. Am observat îmbunătăţiri semnificative în privinţa transparenţei şi corectitudinii procesului de selecţie în licitaţiile publice din România. Acest lucru ne conferă încredere să participăm activ în aceste licitaţii, având în vedere obiectivul de a valorifica vasta experienţă a echipei Zitec şi de a facilita astfel accesul românilor la servicii publice de calitate. Prin urmare, transformarea digitală a serviciilor publice va reprezenta una dintre direcţiile noastre de dezvoltare în 2024”, a spus Alexandru Lăpuşan, CEO şi Co-Fondator al grupului de firme Zitec.

De asemenea, evoluţia generală a industriei IT în 2023 a venit cu numeroase provocări, între care rata inflaţiei foarte ridicată, atingând aproximativ 10% în România, dar şi neaşteptata decizie a guvernului de a elimina scutirile fiscale pentru angajaţii din IT (afectând peste 80% din lucrătorii din IT cu contract de muncă).

„În ciuda unui an plin de provocări, la Zitec am ales să facem tot ce este posibil pentru a ne ajuta colegii sa depăşească impactul financiar al creşterii taxării în România. Astfel, am fost încântaţi să ne aflăm în rândul primilor lideri din industrie care au ales să-şi asume integral costurile asociate cu decizia guvernului de a elimina beneficiile pentru angajaţii din IT (având în cazul nostru un impact de 700.000 de euro estimat pentru 2024), deoarece este crucial pentru noi ca echipa Zitec să se simtă apreciată şi susţinută, indiferent că vorbim de dezvoltarea profesională sau de aspecte personale ale vieţii”, a mai spus  Alexandru Lăpuşan.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO