Business Hi-Tech

Furnizorii de servicii de Internet: ACTA ne transformă în "Poliţia Internetului"

Furnizorii de servicii de Internet: ACTA ine transformă în "Poliţia Internetului"

În week-end au avut loc proteste împotriva ACTA în mai multe oraşe din ţară

Autor: Adrian Dumitrache

15.02.2012, 16:49 664

Aplicarea prevederilor Tratatului Comercial Anti-Contrafacere (ACTA) ar putea transforma furnizorii de servicii de acces la Internet în "Poliţia Internetului" şi va "încărca investiţional" bugetele operatorilor telecom, potrivit preşedintelui unei asociaţii de profil, Mihai Bătrîneanu.

Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor (ANISP) s-a constituit în 2001, pentru promovarea şi sprijinirea intereselor furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice, inclusiv Internet.

"Prin aplicarea prevederilor ACTA, există riscul ca ISP (Internet service provider, n.r.) să se transforme într-un fel de Poliţia Internetului. De asemenea, noi nu dorim să încărcăm operatorii telecom cu investiţii enorme pentru a face faţă monitorizării, scanării şi stocării unui trafic uriaş", a afirmat Bătrîneanu, preşedintele ANISP, la o dezbatere pe tema ACTA.

El a adăugat că aplicarea ACTA poate avea ca efect "o mai mare permisivitate" în interceptarea şi intervenţia autorităţilor asupra datelor traficate şi stocate de clienţii unui furnizor servicii de acces la Internet.

Pe de altă parte, şeful Direcţiei Expertize şi Constatări din cadrul Oficiului Român pentru Drepturi de Autor (ORDA), Răzvan Câşmoiu, a afirmat că ACTA nu va aduce prejudicii libertăţilor personale ale utilizatorilor de Internet şi nu va atrage măsuri suplimentare de monitorizare a utilizării Internetului.

"Legislaţia naţională conţine prevederi mai aspre în privinţa respectării drepturilor de autor. În acest context, ORDA consideră că ACTA nu va aduce prejudicii libertăţilor personale ale utilizatorilor de Internet şi nu va atrage măsuri suplimentare de monitorizare a utilizării Internetului", a spus Câşmoiu.

Directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI), Doina Banciu, a afirmat că, la nivelul Uniunii Europene suma necesară pentru stocarea în format digital cărţilor, revistelor, ziarelor, fotografiilor şi materialelor audio şi audiovizuale depăşeşte 100 miliarde de euro.

Potrivit datelor Romanian Network for Internet eXchange (RONIX), media volumului de date transferat prin RONIX, reprezentând interschimbul de date între reţelele membrilor comunităţii, depăşeşte 10 GB/s. La nivel naţional, traficul de date al operatorilor este de câteva zeci ori mai mare, fără a lua în calcul şi transferul internaţional de date.

Reprezentanţi din 22 de state membre UE şi Uniunea Europeană au semnat, la sfârşitul lunii ianuarie, la Tokyo, Tratatul Comercial Anti-Contrafacere (ACTA - Anti-Counterfeiting Trade Agreement), care nu va putea intra însă în vigoare fără aproarea Parlamentului European.

Scopul acordului (între UE, SUA, Australia, Canada, Japonia, Mexic, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore, Coreea de Sud şi Elveţia) este, potrivit Parlamentului European, acela de a consolida respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, inclusiv online, şi de a combate contrafacerea şi pirateria pentru bunuri precum haine de lux, muzică şi filme.

Statele semnatare ale ACTA vor trebui să aplice "sancţiuni juridice eficace" în cazul distribuirii, importului, radiodifuzării sau televizării, distribuirii unor opere, interpretări sau fonograme ştiind că informaţiile privind regimul drepturilor de autor în format electronic au fost eliminate.

Prezentă la evenimentul organizat miercuri, Anca Rodica Turcea, condilier în Ministerul Economiei, a afirmat că ACTA va intra în vigoare în România după ce vor fi parcurse mai multe etape.

"Cronologic, Parlamentul European va trebui să-şi dea avizul în vara acestui an. Ulterior, Consiliul Uniunii Europene îl va adopta, independent de ratificarea în parlamentele naţionale. La final, acordul va trebui ratificat de Parlamentul României şi doar după aceşti paşi ACTA va putea intra în vigoare", a spus Turcea, care i-a invitat pe cei interesaţi să se înscrie la dezbaterile şi discuţiile pe care Ministerul Economiei la va organiza în perioada următoare.

ACTA prevede că "pentru a proteja informaţiile privind regimul drepturilor în format electronic, fiecare parte prevede protecţie juridică corespunzătoare şi sancţiuni juridice eficace împotriva oricărei persoane care săvârşeşte una din următoarele fapte cu ştiinţă şi fără autorizaţie sau, în cazul sancţiunilor civile, având motive întemeiate de a crede că această faptă va determina, va permite, va facilita sau va disimula o încălcare a unui drept de autor sau a unor drepturi conexe: eliminarea sau modificarea oricărei informaţii privind regimul drepturilor în format electronic; distribuirea, importul în vederea distribuirii, radiodifuzarea sau televizarea, comunicarea către public sau punerea la dispoziţia publicului a unor opere, interpretări, execuţii sau fonograme, ştiind că informaţiile privind regimul drepturilor în format electronic au fost eliminate sau modificate fără autorizaţie".

Fiecare parte semnatară a acordului se asigură că legislaţia sa cuprinde proceduri de aplicare a legii, care să permită o acţiune eficace împotriva oricărui act de încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală, care are loc în mediul digital, inclusiv măsuri de remediere eficiente destinate să prevină orice încălcare şi măsuri de remediere care să constituie un mijloc de descurajare a oricărei încălcări ulterioare.

Reprezentantul Business Software Alliance (BSA) în România, Magda Popescu, a afirmat că ACTA nu aduce nimic nou, în condiţiile în care, pe anumite zone, legislaţia naţională este "mai dură" decât prevederile tratatului.

"ACTA concentrează într-un document unic o serie de prevederi care există deja în legislaţiile mai multor ţări. În România, legislaţia privind drepturile de autor este mai dură decât prevederile ACTA. Nu văd ce aduce în plus ACTA", a spus Popescu.

Directorul general al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Marcel Opriş, a declarat că "nu susţine ACTA, dar susţine dezvoltarea Internetului".

"Nu susţin ACTA şi cred că, pentru ideea de devoltare a educaţiei naţionale, trebuie răspândit Internetul către toţi cetăţenii României, prin orice mijloace. De altfel, creşterea accesului cetăţenilor la Internet este unul dintre principiile de bază ale Agendei Digitale 2020. Unul dintre pilonii dezvoltării Uniunii Europene este promovarea economiei pe Internet", a spus Opriş.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, miercuri, la Palatul Parlamentului, că Guvernul va face un punct de vedere foarte consistent referitor la ACTA.

Întrebat de un jurnalist ce părere are Guvernul Ungureanu despre ACTA, premierul a răspuns: "Pentru aceasta vom face un punct de vedere foarte consistent, fiţi convins".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO