Business Hi-Tech

Fujitsu-Siemens si HP contrazic Intel in privinta recesiunii

11.10.2002, 00:00 21

La numai cateva zile dupa ce presedintele companiei Intel, cel mai mare producator de procesoare din lume, estima ca in prima parte a anului viitor recesiunea din sectorul IT va lua sfarsit, Fujitsu-Siemens Computers si Hewlett-Packard au anuntat ca, dimpotriva, in 2003 nu se intrevede o redresare puternica a pietei.

"Este destul de clar ca sectorul IT va incheia anul curent in scadere si ma astept doar la o ameliorare usoara in 2003", a declarat, citat de agentiile internationale de presa, Adrian von Hammerstein, directorul executiv al Fujitsu-Siemens Computers (FSC), cel mai mare producator european de computere si numarul patru pe plan mondial.

Totusi, societatea mixta detinuta in cote egale de Fujitsu (Japonia) si Siemens (Germania) estimeaza ca vanzarile sale vor creste intr-un ritm mai accelerat decat cel al pietei in semestrul doi al exercitiului curent, care se va incheia in martie 2003.

Von Hammerstein a prognozat ca rezultatele FSC din semestrul al doilea se vor incadra intre o scadere de 2% si o crestere de 3%. Conform firmei de studii IDC, piata IT va consemna un declin de 5% in anul 2002.

In opinia lui Von Hammerstein, compania ar trebui sa incheie anul fiscal cu profit operational, desi cererea este redusa.
FSC a declarat un profit operational de 44 milioane de euro  in trimestrul incheiat in septembrie, comparativ cu o pierdere de 42 milioane de euro in perioada aprilie-iulie 2002.

Vanzarile din trimestrul al doilea au crescut cu 3,5% fata de perioada corespunzatoare a exercitiului anterior, la 1,33 miliarde de euro. In primele trei luni, vanzarile companiei au totalizat 1,12 miliarde de euro.



HP nu ia in calcul incheierea recesiunii in 2003

In ceea ce o priveste pe Hewlett-Packard, Michael Winkler, executive vice president al numarului unu mondial pe piata de solutii de imprimare si unul dintre cei mai mari producatori de echipamente IT din lume, considera ca anul viitor nu vom vedea sfarsitul recesiunii, desi spera intr-o imbunatatire a situatiei in al doilea semestru 2003.

Analistii considera ca HP se lupta - la fel ca majoritatea competitorilor din sectorul IT&C - cu recesiunea, dar are insa avantajul ca isi poate reduce mai mult cheltuielile datorita cumpararii, cu 18,7 miliarde de dolari, a rivalei Compaq Computer.
"Dupa achizitia in luna mai a lui Compaq, noua HP isi poate reduce cheltuielile cu peste 3 miliarde de dolari anual", a spus Winkler, citat de presa internationala.

Oficialul HP considera ca aceste reduceri de costuri sunt esentiale in actuala situatie de pe piata si in conditiile in care corporatiile multinationale - principalii clienti pentru majoritatea producatorilor de echipamente IT - nu au prevazut in bugetele pentru anul viitor cresteri substantiale ale investitiilor in asemenea echipamente.

"Cred ca in prezent, nimeni nu se mai bazeaza pe sfarsitul recesiunii in 2003, desi Dumnezeu stie ca tuturor ne-ar placea sa fie asa, chiar si in a doua jumatate a anului viitor", a declarat Winkler.

Oficialul HP a mai spus ca a discutat cu unii dintre clientii majori ai companiei, iar ei au declarat ca planurile de investitii in IT sunt neschimbate fata de cele pentru 2002.

"Daca vor observa insa o imbunatatire a situatiei economice, ei au spus ca vor investi mai mult in IT", a adaugat Winkler, seful diviziei Global Operations a HP, divizia insarcinata cu activitatile de comert electronic, sistemele de management al clientilor si reteaua de furnizori a companiei.

HP a anuntat recent ca reducerile de personal de dupa fuziunea cu Compaq se vor ridica in total la aproximativ 16.800 de angajati, cu 1.800 de persoane mai mult decat estimarile precedente.

"Investitiile in IT nu au evoluat dupa cum se astepta lumea, iar supravietuitorii vor fi cei care vor avea structurile de cheltuieli cele mai eficiente", a conchis Winkler.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO