Business Hi-Tech

France Telecom, aproape de achizitia TeliaSonera

17.04.2008, 21:14 14

TeliaSonera, cel mai mare operator de telecomunicatii din Suedia, a inregistrat cea mai mare crestere la bursa din ultimii trei ani, in urma speculatiilor ca France Telecom, al treilea operator de telefonie fixa din Europa, analizeaza o posibila preluare a companiei suedeze, scrie Bloomberg.
Pretul actiunilor TeliaSonera a crescut cu pana la 6,9% la 47,7 coroane (5,10 euro) la deschiderea bursei din Stockholm, in timp ce cotatia titlurilor France Telecom s-a depreciat cu 54 de centi in Paris, la 21,66 euro.
Compania suedeza are in prezent o capitalizare de piata de 201,2 mld. coroane (21,53 mld. euro), ceea ce ar transforma posibila tranzactie in cea mai mare preluare a France Telecom de la achizitia Orange in 2000, pentru 27,8 mld. lire (34,55 mld. euro). Guvernul suedez, care detine 37,3% din TeliaSonera, a anuntat anterior ca intentioneaza sa vanda actiuni ale operatorului suedez. Un alt actionar important este guvernul finlandez, care are o participatie de 13,7%.
Publicatia franceza Le Figaro, citata de presa internationala, relateaza ca tranzactia ar urma sa fie anuntata oficial in urmatoarele cateva saptamani. Potrivit publicatiei, in grupul rezultat in urma preluarii s-ar putea implica si fonduri suverane de investitii (controlate de catre guvernele unor tari), iar guvernele suedez si finlandez ar detine in continuare pachete de actiuni.
Preluarea ar propulsa France Telecom, in prezent al treilea mare operator de telefonie fixa si mobila din Europa, in functie de valoarea de piata, pe pozitia de lider in regiune, devansand rivalul Deutsche Telekom.
France Telecom are o capitalizare de piata de 57,7 mld. euro, iar grupul rezultat in urma preluarii ar avea o valoare de piata combinata de 78,9 mld. euro, comparativ cu nivelul de 51,6 mld. euro al Deutsche Telekom.
Operatorul spaniol Telef-nica, care detine brandul O2 din Marea Britanie, are o capitalizare de 88,8 mld. euro, in timp ce Vodafone, cel mai mare operator de telefonie mobila din lume, a atins un nivel de 99 mld. euro.
TeliaSonera, infiintata in 2002, a avut 115 milioane de clienti la sfarsitul anului trecut. Compania a inregistrat o cifra de afaceri 96,34 mld. coroane (10,42 mld. euro) si o marja a profitului brut de 32,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO