Business Hi-Tech

Fondul de investiţii PortfoLion din Ungaria, în al cărui portofoliu este şi FlowX.ai, se alătură programului de accelerare pentru start-up-uri Venture Accel. PortfoLion urmăreşte investiţii în regiune în startup-urile early stage, de până la 5 mil. euro

Fondul de investiţii PortfoLion din Ungaria, în al...

Autor: Alexandra Cepăreanu

09.02.2024, 11:34 99

Fondul de investiţii PortfoLion din Ungaria, în al cărui portofoliu este şi start-up-ul românesc FlowX.ai şi care gestionează investiţii de 400 milioane euro, se alătură programului de accelerare pentru start-up-uri Venture Accel - cunoscut sub numele de Commons Accel, fondat în 2019 de Matei Dumitrescu. PortfoLion urmăreşte investiţii în regiune în start-up-urile early stage precum cele din Venture Accel, de până la 5 milioane de euro, au transmis reprezentanţii Venture Accel printr-un comunicat.

„Programul va începe joi 15 februarie cu un eveniment Pitch It UP cu participarea lui Mark Palfalvi de la PortfoLion VC alături de alţi investitori locali – Bogdan Iordache (Underline Ventures), Andrei Dudoiu (Seedblink) şi Daniela Aldescu (Smart Impact Capital). Acest eveniment face parte dintr-o serie de evenimente lunare organizate de idEA (Institutul de Excelenţă în Antreprenoriat) cu scopul de a pune direct faţă în faţă investitori selecţi cu startupuri selectate. Accesul este permis atât start-up-urilor admise în cohortă cât şi publicului larg - fie că acesta este interesat doar să participe din audienţă sau chiar să aplice pentru a prezenta în faţa investitorilor”, au adăugat reprezentanţii Venture Accel.

Majoritatea investitorilor şi a fondurilor de investiţii active în România, precum Fortech Investments, Early Game Venture, Gapminder, RocaX, Sparking Capital, Smart Impact Capital, SeedBlink, Cleverage, Techangels sau Growceanu sunt implicaţi ca parteneri oficiali în Venture Accel, precum şi fondurile internaţionale PortfoLion, Fil Rouge Capital şi Startup Wise Guys. Aceştia au investit până acum în peste 30 de start-up-uri din comunitatea idEA.

Kickoff-ul Venture Accel a avut loc pe 30 Ianuarie şi a inclus două panel-uri. Primul dintre ele a fost dedicat relaţiei dintre investitor şi start-up-ul care a ridicat investiţie.

„Mulţi dintre voi veţi avea o primă luptă în a-i convinge pe investitori că vi se potriveşte business-ul. Pe lângă evaluarea făcută de investitori, şi noi i-am evaluat pe ei. Am urmărit să vedem dacă şi ei cred în business la fel de mult ca noi. La început e important să ştiţi că dacă idea şi planul sunt bune, atunci bani veţi găsi”, a spus Claudiu Pândaru, cofondator al Parol app.

Marius Istrate, preşedintele TechAngels, a transmis antreprenorilor că este important să se gândească să lucreze cu investitori cu care se înţeleg uman şi profesional. „Tu ca fondator, <you’re firing a shotgun>, tragi căt mai larg şi vrei să îi nimereşti pe acei unu - doi investitori care se potrivesc şi ca filosofie dar şi profesional cu ceea ce faci tu. Ajută să te înconjori de oameni în preajma cărora să poţi spune <Nu ştiu!>. Este foarte greu să accepţi tu despre tine că nu ştii şi că eşti limitat din anumite puncte de vedere şi să întinzi o mână după ajutor şi să ai incredere că vei primi ajutor şi nu o săpuneală”, a spus Marius Istrate.

Pentru ediţie aniversară din acest an, echipa idEA va selecta 25 de antreprenori români, care timp de trei luni vor asimila cunoştinţele şi competenţele necesare pentru o creştere accelerată şi vor primi până la sfârşitul anului 2024, toate resursele şi suportul necesar ridicării unei runde de investiţii, au mai spus reprezentanţii Venture Accel.

Criteriile de admitere sunt centrate pe potenţialul fiecărei afaceri, indiferent de domeniul de activitate sau stadiul de dezvoltare. „Programul oferă opţiuni hibride, participanţii online având posibilitatea interacţiunii audio-video cu speakerii şi restul participanţilor, pe parcursul întregului program. Toate sesiunile se desfăşoară exclusiv în limba română, iar interacţiunea directă dintre participanţi, mentori, investitori şi echipa IdEA va avea loc faţă în faţă.”

Reţeaua de speakers şi mentori idEA oferă o expertiză extinsă, antreprenorii participanţi putând fi activi în verticale cât mai diferite: tech, inclusiv AI, cybersecurity, sau cloud, health, medtech & wellbeing, finTech, sustainability şi impact, education, retail şi ecommerce, media, food, agritech.

„În plus faţă de cohortele anterioare, pe lângă subiectele esenţiale de business, precum marketing, vânzări, planificare financiară, surse de investiţii, Venture Accel se va concentra pe dezvoltarea start-up-urilor astfel încât acestea să fie finanţabile chiar în cursul anului 2024 (strategie de business, market fit, câştigare cotă de piaţă, cashflow pozitiv, scalare şi atragere de fonduri potrivite).”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO