Business Hi-Tech

Fondul de investitii Livermore a luat 15% din Boom TV pentru 9,6 milioane de euro

02.11.2007, 22:32 30

Fondul de investitii Livermore Investments a achizitionat un pachet de 15% din actiunile companiei locale DTH Television Group, care detine serviciul de televiziune prin satelit Boom TV. Livermore a platit 9,6 mil. euro pentru 15% din companie, evaluand astfel Boom TV la 64 de milioane de euro.
"Tranzactia reprezinta un imprumut purtator de dobanda si o participatie de 15% la capitalul social al companiei. Toate demersurile necesare finalizarii acestei tranzactii se vor face pana la finalul acestui an (decembrie 2007)", au precizat pentru ZF reprezentantii DTH Television Group. "Banii (care au fost transferati deja) vor fi investiti in dezvoltarea companiei DTH Television Grup", au adaugat ei.
"Investitia noastra in DTH reprezinta increderea noastra in modelul de business DTH si abilitatea echipei de management de a mentine ritmul de crestere (...)", a declarat Noam Lanir, CEO Livermore.
Reprezentantii Boom TV nu au precizat care actionari au vandut pachetul de 15%. Dupa aceasta tranzactie, actionarii companiei sunt fondul de investitii RP Capital Group cu 32% din actiuni, Elran Investments (Israel) cu 27%, Livermore cu 15% si compania Milomor (Israel) cu 12%. Angajatii Boom TV si investitori privati detin un alt pachet de 12% din actiuni. Conform presei israeliene, RP Capital si Elran Investments sunt controlate de oamenii de afaceri israelieni Gad Dankner si Dor Dankner.
Livermore, un fond de investitii inregistrat in Insulele Virgine ale Marii Britanii, a fost fondat in 2002 si s-a listat la Bursa din Londra in urma cu doi ani. Fondul avea la sfarsitul anului un portofoliu de investitii evaluat la 347 mil. dolari si inregistrase in primul semestru un profit de aproape 12 mil. dolari.
Livermore s-a inteles cu actionarii Boom TV sa ofere, impreuna, un nou imprumut de 5 mil. euro in cazul in care DTH Television nu reuseste sa obtina pana la sfarsitul lunii ianuarie 2008 o investitie suplimentara de 8,5 mil. euro de la o alta companie sau fond de investitii, conform publicatiei israeliene Globes.
Imprumutul ar urma sa fie acordat in termen de doua saptamani de la sfarsitul lunii ianuarie 2008, iar fiecare actionar va contribui proportional cu numarul de actiuni detinute.
DTH a mai primit in acest an un alt imprumut de 16 mil. euro de un alt actionar, compania Elran Investments.
Elran a furnizat si o garantie bacara de 1,2 mil. euro pentru a sustine o linie de credit a Boom TV.
Din punctul de vedere al numarului de clienti, Boom TV era la jumatatea anului cel mai mic jucator din piata locala, cu circa 30.000 de clienti. Piata locala de televiziune prin satelit este scena unei competitii dure, intre cinci jucatori. Liderii sunt RCS&RDS cu Digi TV (peste 500.000 de clienti) si Romtelecom - care estimeaza ca va ajunge la circa 400.000 de clienti, in conditiile in care a intrat pe aceasta piata in urma cu doar un an.
Boom TV, care mizeaza pe cresterea bazei de abonati prin includerea in grila de programe a unor canale proprii TV, care difuzeaza filme, meciuri din campionatele de fotbal din Spania si Italia si meciuri din NBA si NHL, vrea sa ajunga la 100.000 de clienti la finele acestui an.
Locurile trei si patru de pe piata locala de televiziune prin satelit sunt detinute de Max TV (operat de Digital Cable Systems, o companie preluata recent de AIG) si Focus Sat (detinut de UPC Romania).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO