Business Hi-Tech

Facebook va lansa propriul serviciu de e-mail

Autor: Magraon Andreea

14.11.2010, 23:41 50

Facebook, cea mai mare reţea de socializare din lume, ar putealansa astăzi în cadrul unui eveniment la San Francisco un serviciude e-mail, prin intermediul căruia să intre în competiţie cupopularul Gmail deţinut de Google, cel mai popular motor de căutaredin lume, relatează Reuters, care citează surse familiaresituaţiei.

Noul produs al Facebook le va permite celor peste 500 de milioanede utilizatori să-şi creeze adrese de e-mail cu dome­niul@facebook.com. În prezent, compania le permite utili­zatorilorsă-şi trimită mesaje între ei, dar serviciul oferit are funcţiilimitate în raport cu Gmail, Yahoo! Mail sau Hotmail, aleMicrosoft.

Google, care deţine cel de-al treilea cel mai popular serviciu dee-mail la nivel mondial, după Yahoo! Mail şi Hotmail, a interzisdin această lună accesul Facebook la datele utiliza­to­rilor Gmail.Până în prezent când o persoană îşi făcea cont pe Facebook, i secerea să importe lista de contacte de pe Gmail, pentru a vedea caredintre prietenii săi se află deja pe reţeaua de socia­li­zare. Înultimul an, competiţia din­tre cele două companii a deve­nitacerbă, după ce Google a încercat în mai multe rânduri să lansezemai multe produse din sfera reţelelor sociale. Un exemplu esteGoogle Buzz, care crea auto­mat cercuri de prieteni în baza celormai frecvente contacte pe Gmail. Serviciul a avut însă parte de oprimire rece din partea utiliza­torilor. În ultimele luni s-avorbit de un nou produs asemănător, pe care gigantul internetintenţionează să-l lanseze, anume Google Me.

Pe fondul pregătirilor pentru lansarea serviciului de e-mail,Facebook va investi 450 de milioane de dolari într-un nou centru dedate în Carolina de Nord, relatează cotidianul britanic FinancialTimes. Peste jumătate din cei 500 de milioane de utilizatoripostează zilnic pe conturile lor de Facebook fotografii, mesaje şivideoclipuri, activitate care ocupă mult spaţiu în serverelecompaniei. La fel ca şi Google, Facebook preferă să aibă propriileservere şi să nu apeleze la servicii de găzduire de la companiiterţe.
"Echipa care va lucra în noul centru ne va ajuta să furni­zămservicii mai rapide şi mai bune pentru cei care folosesc Facebook",a declarat Tom Furlong, director în cadrul companiei.
Facebook, fondată în anul 2004 de Mark Zuckerberg, are o valoareestimată la 33,7 miliarde de dolari. Compania este deţinută înprezent de mai mulţi investitori precum Peter Thiel, AccelPartners, Microsoft şi compania rusească Digital Sky Technologies,care a făcut anul trecut o infuzie de capital de 200 mil. $. MarkZuckerberg are 24% din acţiuni, a căror valoare este estimată la 9mld. $.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO