Business Hi-Tech

Ezitările privaţilor şi lipsa de coordonare din sectorul public au adus scăderi în soft şi servicii

 Ezitările privaţilor şi lipsa de coordonare din sectorul public au adus scăderi în soft şi servicii
23.08.2010, 23:59 17

Vânzările de software şi servicii IT au fost mai slabe în primulsemestru al anului comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2009, dincauza lipsei contractelor semnate anul trecut care să asigurefinanţare în 2010 şi chiar 2011, a declarat pentru ZF EugenSchwab-Chesaru, managing director pentru Europa Centrală şi de Estal companiei de analiză şi consultanţă Pierre Audoin Consultants(PAC).
"La începutul lui 2009 erau proiecte în derulare semnate din 2008sau chiar 2006-2007", susţine Chesaru. El a precizat că PAC nurealizează analize trimestriale sau semestriale pentru că sunt"foarte puţin relevante mai ales pe segmentul de servicii". Piaţalocală de soft şi servicii a fost estimată anul trecut la 550 demilioane de euro.
Chesaru susţine că scăderea din primul semestru al acestui an s-adatorat lipsei de decizie, de coordonare şi de motivare deutilizare a tehnologiei pentru eficientizarea sectorului public. Pede altă parte, spune Chesaru, întreprinderile mici şi mijlocii nuau avut finanţare şi nu au fost conştiente de rolul şi rezultateleimplementării unor soluţii informatice. O altă cauză a fostscăderea businessului companiilor mari şi măsurarea mai atentă acâştigului din investiţiile trecute înainte de demararea unora noide anvergură de către acestea, crede Chesaru. El a precizat că unuldintre factorii care au dus la scăderea pieţei a fost şi presiuneamare pe preţuri, care a dus, în plus, de cele mai multe ori şi lascăderea calităţii serviciilor.
Şeful PAC notează, pe de altă parte, că în general contractele deexternalizare din România sunt încă destul de mici ca valoare."Există încă o lipsă de determinare în externalizarea IT la scarălargă. Contractele sunt încă mici, parţiale, timide ..."
Cu toate acestea, spune Chesaru, oursourcingul de infrastructură(spre exemplu externalizarea departamentului de IT al uneicompanii), ca şi hostingul sunt în creştere.
La începutul anului Chesaru declara pentru ZF că piaţa locală desoftware şi servicii va creşte în acest an cu 5-6%, la 680 demilioane de euro, cu creşteri mai mici de 10% pe soft şi serviciişi de peste 20% pe segmentul de externalizare. Piaţa deexternalizare a ajuns în România anul trecut la o valoare deaproximativ 35 de milioane de euro fără acordurile privind reţeletelecom. Şeful PAC este de părere că statul ar putea impulsionapiaţa de soft şi servicii IT prin luarea unor măsuri care săîncurajeze adoptarea unor soluţii cu adevărat eficiente, care audemonstrat aplicabilitate, cu timp de implementare mai scurt şipreţuri rezonabile. "În prezent se semnează puţin, la costuri mari,iar eficienţa şi finalizarea sunt discutabile în multe cazuri", adeclarat Chesaru. "În plus, ar trebui organizat mai eficientprocesul de aprobare a proiectelor cu finanţare europeană, multefiind şi în zona de IT sau cu o componentă IT", a mai spusel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels