Business Hi-Tech

Expertii in securitate sunt platiti cel mai bine

04.03.2003, 00:00 18

Cele mai bine platite joburi din sectorul IT raman cele din domeniul securitatii si cele ale specialistilor in software pentru managementul afacerilor, se arata intr-o analiza realizata de firma de recrutare Challenger Gray & Christmas. Angajatii din IT care s-au specializat in securitatea sistemelor informatice pot castiga in Statele Unite pana la 237.000 de dolari pe an, in conditiile in care reusesc sa ii tina la distanta pe temutii pirati ai Internetului, releva studiul publicat de NewsFactor.com.
Un angajat in sectorul IT, cu o diploma in domeniu, castiga in medie 65.000 de dolari pe an, peste salariul mediu pe economie din SUA, conform Challenger Gray & Christmas. "Sunt multe companii care au avut probleme serioase cu securitatea si sunt companii care simt nevoia sa isi protejeze datele mai bine", a explicat John Challenger, directorul executiv al agentiei de recrutare. Administratorii de retea sunt la fel de bine platiti, insa salariile lor variaza in functie de zona geografica, conform siteului Salary.com. In Statele Unite, un administrator e retea castiga intre 54.500 si 90.000 de dolari pe an.
Nu numai in securitate se castiga bine, sectorul IT fiind unul din cele mai bine platite din SUA.  "Intr-adevar, acum specialistii in retele castiga mai bine ca restul angajatilor IT", a declarat Keith Fortier, directorul Salary.com. Sistemele software pentru companii au inceput insa sa devina o mina de aur pentru specialistii in IT, considera Challenger Gray & Christmas. Un incepator care reuseste sa se specializeze ca analist IT castiga intre 41.000 si 52.000 de dolari pe an, iar cel care se ocupa de strategia IT a companiei poate castiga intre 77.500 si 100.000 de dolari anual.
Ca si in celelelalte domenii, americanii apreciaza foarte mult diplomele, insa acestea devin incet-incet irelevante. "Din ce in ce mai mult diplomele nu sunt de ajuns. Trebuie sa treci cu bine o perioada de testare si sa primesti un atestat pentru jobul respectiv ", a explicat Keith Fortier.
Analiza mai noteaza de asemenea faptul ca salariul mai mare inseamna in primul rand mai mult stres si presiune asupra angajatului, mai multa responsabilitate si mult mai multe posibilitati de a gresi si de a fi penalizat. De asemenea, administratorii de retea nu au un orar fix si pot fi chemati pentru urgente la birou, iar conducerea companiilor are intotdeauna tendinta sa ii condamne pe cei de la IT indiferent de natura problemelor inregistrate.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO