Business Hi-Tech

Expertii in securitate sunt depasiti de fraudele online cu carduri de credit

21.09.2005, 18:37 27

Expertii in securitate sunt deja depasiti de situatie in "razboiul" impotriva hotilor pe Internet, iar industria securitatii online va trebui sa intervina pentru a putea tine pasul cu infractorii online in urmatorii zece ani, sustin expertii in domeniu ai Visa si MasterCard, citati de presa internationala.

Piratii Internetului se folosesc de diferite programe software pentru a pacali utilizatorii si pentru a fura banii acestora de pe cardurile de credit, au fost de acord vicepresedintele departamentului de prevenire a fraudelor online a Visa, John Shaughnessy, si vicepresedintele departamentului de securitate MasterCard International, Suzanne Lynch.

In plus, comertul online si naivitatea utilizatorilor au condus la cresterea numarului de fraude online cu carduri de credit si chiar si la furtul identitatilor pe baza carora hotii golesc conturile bancare ale respectivilor utilizatori, sunt de parere unii analisti.

Din acest motiv, companiile de carduri de credit, printre care si Visa sau MasterCard, au incercat in permanenta sa mareasca nivelul de securitate oferit clientilor. Cu toate acestea, hotii sunt de fapt retele intregi de infractori, iar acestia sunt "destul de priceputi si sunt intotdeauna cu un pas sau doi inaintea noastra, pe anumite domenii", a precizat Shaughnessy.

"Succesul hotilor se datoreaza in mare parte si faptului ca acestia sunt extrem de bine pusi la curent cu informatiile despre sistemele de plata online si cu metodele de frauda utilziate in cazul cardurilor bancare, iar pentru a-i impiedica specialistii in securitate vor renunta probabil la multe ore de somn", a mai spus el.

Producatorul de software pentru securitate Symantec a afirmat ca o alta cauza a cresterii numarului de fraude online cu carduri bancare este si faptul ca numarul de virusi meniti sa fure informatiile personale ale utilizatorilor a crescut foarte mult.

Acest tip de virusi a ocupat aproximativ 38 de locuri in topul celor 50 cei mai periculosi virusi din lume, pe primele sase luni ale acestui an, au avertizat expertii in securitate de la Symantec. Numarul fraudelor a crescut cu 66% fata de acum doi ani si in acelasi timp hotii s-au perfectionat, acestia fiind capabili sa obtina in medie, in urma unei astfel de fraude, 2.400 de dolari (aproape 2.000 de euro), fata de 800 de dolari (660 de euro) acum doi ani, conform unui raport FBI.

"Pe parcursul urmatorilor ani se vor face insa investitii de ordinul sutelor de milioane de dolari pentru a-i impiedica pe hoti sa mai fure bani de pe carduri de credit. Deci, situatia se va rezolva, numai ca este nevoie de timp", a conchis Lynch.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO