Business Hi-Tech

Experiment: Internet si telefonie prin reteaua electrica

14.02.2006, 20:53 122

Tehnologia care permite ca serviciile de Internet si telefonie sa fie livrate prin intermediul retelelor de electricitate va putea fi lansata comercial in 3-5 ani, depinzand esential de implicarea operatorilor telecom privati, a declarat pentru Ziarul Financiar Adrian Ionescu, director de comunicare in cadrul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.

Aceasta solutie pentru comunicatii electronice este destinata zonelor fara nici un fel de infrastructura, in afara retelelor de energie.

MCTI a lansat la sfarsitul saptamanii trecute un proiect pilot de implementare a tehnologiei PLC (Power Line Communications) in comuna Band, judetul Mures si se va derula pe o perioada de 6 luni.

In baza unui studiu de fezabilitate realizat asupra proiectului pilot si a unui studiu de impact privind oportunitatea adoptarii sistemelor PLC, se va elabora o strategie de implementare la nivel national a acestei tehnologii, a mai spus Ionescu. Incepand cu anul 2001, peste 100 de initiative dezvoltate in mai mult de 40 de tari au confirmat viabilitatea tehnologiei PLC.

In Germania, Austria, Spania si Portugalia au fost lansate de curand serviciile comerciale, inregistrandu-se deja cateva zeci de mii de clienti.

Prin sistemul de comunicatii PLC sunt furnizate servicii de comunicatii electronice, avand ca suport de transmisie a semnalului retele de tensiune electrica.

Aplicatiile PLC sunt variate: citirea automata a contoarelor de electricitate, telefonie, Internet de banda larga, precum si potentiale aplicatii de automatizare a locuintei.

PLC de noua generatie permite si "triple-play": servicii de date, voce si video furnizate integrat.

"In primul rand ne gandim la zona rurala, pentru ca aici nu exista infrastructura pentru telecomunicatii, dar asta nu inseamna ca tehnologia nu poate fi implementata si in mediu urban", a declarat Adrian Ionescu, directorul de comunicare din cadrul Ministerului.

La proiect au participat compania romaneasca Bit Telecom si RadioCom (Societatea Nationala de Radiocomunicatii). Compania Bit Telecom a furnizat 50 de modem-uri de tip PLC, care sa asigure interfata intre reteaua de electricitate si telefoane si PC-uri.

Un astfel de modem costa in jurul a 200 de dolari (166 de euro), conform lui Ionescu.

Bit Telecom are ca principal domeniu de activitate furnizarea de echipamente de telecomunicatii. Printre clientii companiei se numara si MobiFon, Elvila si Holcim Romania. RadioCom a participat la proiect oferind servicii de voce si de date.

Abonamentul platit de beneficiarii acestui proiect este de 180.000 de lei pentru telefonie, cu numar nelimitat de minute de convorbire in cadrul retelei. "Tarifele in alte retele sunt similare cu cele de la alti operatori de telefonie din Romania", a spus Ionescu. Pentru acest proiect Electrica Transilvania a oferit folosirea retelei de electricitate gratuit. Urmeaza sa fie lansate si normele privind tarifele pentru inchirierea retelelor de electricitate de catre companiile ce doresc implementarea tehnologiei, conform lui Ionescu.



Telecomunicatii prin priza

* Prin sistemul de comunicatii PLC (Power Line Communications sunt furnizate servicii de comunicatii electronice, avand ca suport de transmisie a semnalului retele de tensiune electrica

* Tehnologia PLC va putea aparea comercial in 3-5 ani

* Tehnologia este testata de catre MCTI pentru a se decide in urma unui studiu de fezabilitate daca este potrivita pentru a acoperi zona rurala, care este deficitara la capitolul telecomunicatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO