Business Hi-Tech

Europenii platesc tot mai putin pentru Internet

24.12.2004, 00:00 18

Locuitorii din Uniunea Europeana platesc, in medie, 41 de euro pe luna pentru accesul la Internet, se arata intr-un studiu efectuat de Ministerul Comunicatiilor din Finlanda si citat de presa internationala.
Studiul a luat in calcul pretul unui abonament care asigura accesul la Internet broadband (banda larga), de 512 kbps (kilobiti pe secunda), o viteza selectata in mod frecvent.
Costurile pentru o astfel de conexiune variaza intre un minim de 22 de euro in Estonia si un maxim de 114 euro in Letonia.
In Europa de Est exista in total peste 8,1 milioane de puncte de acces la Internet private, conform companiei de analiza a pietei IDC. Numarul de utilizatori este extrem de dificil de estimat din cauza ca pe un fir pot avea acces sute sau mii de internauti, in timp ce pe altul poate sa nu fie decat unul singur. "Anul acesta migratia spre servicii broadband s-a accelerat, iar investitiile in retelele de cablu si de linii DSL a crescut numarul utilizatorilor", a spus un analist al IDC.
In Romania, numarul total al conexiunilor la Internet era, la jumatatea acestui an, cu 51% mai mare decat la sfarsitul lui 2003, conform lui Ion Smeeianu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC).
Din totalul conexiunilor de acces la Internet in Romania, peste 45% sunt conexiuni prin dial-up. Conexiunile de acces in banda larga au inregistrat o tendinta ascendenta fata de sfarsitul anului trecut, numarul lor fiind cu 26% mai mare la jumatatea lui 2004.
Intr-o declaratie anterioara, Smeeianu a precizat ca raportul dintre numarul de conexiuni prin dial-up si cel prin conexiuni dedicate s-a echilibrat in 2003, dupa ce in 2002 raportul fusese de 3 la 1 in favoarea conexiunilor prin dial-up. Conform lui Smeeianu, abonamentele de acces la Internet in banda larga sunt cumparate mai ales de persoane juridice, 59% dintre companiile romanesti folosind Internetul ca mod de comunicare.
Intrarea pe piata europeana a unui numar de noi furnizori a dus la modificari importante de preturi pe batranul continent.
"Preturile conexiunilor broadband au scazut in aproape toata Europa in ultimul an, pe fondul intensificarii competitiei", se arata in raportul Ministerului Comunicatiilor din Finlanda.
Totusi, costurile ridicate ale accesului la Internet au incetinit, in anii trecuti, ritmul de contractare de abonamente de mare viteza de catre utilizatorii europeni, spun specialistii.
UE si-a propus, in cadrul strategiei de la Lisabona, ca in anul 2010 Internetul sa devina principalul mijloc de transmisie a informatiilor.
In Franta si in Marea Britanie, preturile medii pentru un abonament Internet de mare viteza sunt de 25 de euro si, respectiv, 29 de euro, in timp ce in Germania costul mediu se situeaza la nivelul de 42 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO