Business Hi-Tech

Est-europenii trec in viteza de la computerul de birou la laptop

23.11.2004, 00:00 14

Vanzarile de computere portabile au crescut spectaculos in Europa de Est in trimestrul al treilea al 2004, cu o rata de cinci ori mai mare decat cresterea vanzarilor de computere pentru birou (desktop), spune compania americana de analiza a pietelor International Data Corp. (IDC).
Numarul total de computere de birou vandute in perioada iulie-septembrie 2004 in Europa Centrala si de Est a fost cu 20,9% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce numarul de sisteme mobile vandute a crescut cu 110%, o cifra record conform analistilor americani.
Tendinta se regaseste exact si pe piata locala, unde numarul de laptopuri vandute in trimestrul al treilea a fost cu 76,6% mai mare decat in acelasi trimestru al 2003, iar incasarile pe acest segment au progresat cu 75,8%. Chiar daca laptopurile insumeaza acum doar 12% ca numar de unitati si 22% ca incasari din piata totala a computerelor (desktop, mobile si servere), cota lor va creste puternic in viitorul apropiat.
Laptopurile par sa fie preferate atat de companiile care incearca sa eficientizeze munca angajatilor, dar si de utilizatorii particulari, care vor astfel sa beneficieze de avantajele mobilitatii, spun analistii IDC. In Europa de Est in special companiile au inceput sa achizitioneze solutii mobile pentru angajatii lor. Popularitatea sistemelor hiogh-end este mai ridicata in ciuda costurilor ridicate, ceea ce a facut de altfel ca valoarea incasarilor pietei sa fie cu 31% mai mare decat anul trecut. Asta in ciuda faptului ca, per-total, laptopurile s-au ieftinit, iar sisteme din ce in ce mai ieftine apar pe piata.
La nivelul regiunii CEMA (Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Asia), vanzarile de laptopuri au progresat cu 74%, in timp ce desktop-urile au crescut doar cu 17,8% in trimestrul al treilea al 2004. "Mobilitatea este din ce in ce mai importanta. Companiile cauta solutii care pot fi adaptate rapid la nevoile de miscare ale angajatilor. (...) In acelasi timp, si consumatorii apreciaza flexibilitatea oferita de aceste sisteme", a declarat un analist al IDC.
Computerele de birou reprezinta in continuare cea mai mare felie din piata computerelor in regiunea analizata, spune IDC. Ca volum, vanzarile de comptuere de birou reprezinta 80% din piata, iar ca incasari aproximativ 63%. In trimestrul al treilea cota de piata a computerelor de birou, atat ca valoare cat si ca numar de unitati vandute, a continuat sa scada fata de trimestrul al treilea al anului trecut.
Aceeasi tendinta se regaseste si pe piata romaneasca. Computerele de birou reprezinta 86% din piata ca numar de unitati vandute, respectiv 69,7% ca incasari generate, conform studiilor IDC. Pe piata locala insa, in trimestrul al treilea, cresterea vanzarilor de computere de birou a fost de 52,7% ca numar de unitati si 45,6% ca valoare fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"Vanzarile pe trimestrul al treilea sunt in mod traditional ridicate, in ciuda sezonului de vacanta, in general datorita ofertelor speciale ale producatorilor si distribuitorilor. Inceperea scolii si revenirea la birou face ca aceste vanzari sa creasca puternic spre finalul perioadei analizate", a precizat analistul IDC. El noteaza de asemenea faptul ca in Europa Centrala si de Est vanzarile de computere progreseaza puternic.
Nici piata serverelor nu a sta pe loc. Vanzarile de echipamente care gestioneaza traficul in retelele de computere si pe Internet au crescut cu 17,8% ca numar de unitati si cu 19,6% ca incasari pe trimestrul al treilea. Ca numar de unitati, serverele reprezinta aproxiaticv 2,3% din piata, insa ca si valoare ajung la 10%.
Pe piata romaneasca , serverele au progresat pe trimestrul al treilea cu 51% ca unitati si 40,8% ca si incasari, fata de trimestrul al treilea al 2003. Ele reprezinta 2% din piata ca numar de unitati vandute, insa ca si incasari ajung de asemenea la 8,1%. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO