Business Hi-Tech

Esec pentru gigantii IT in domeniul televizoarelor

30.12.2004, 00:00 24

Gigantii lumii IT au esuat in incercarea de a realiza televizoare cu ecrane de mari dimensiuni cu ajutorul unor cipuri de siliciu (LCoS - liquid crystal on silicon), desi tehnologia parea un rival puternic pentru LCD si plasma.
Pe lista "infrantilor" se afla nume precum Intel - cel mai mare producator de cipuri din lume - Hewlett-Packard, International Business Machines (IBM), dar si companii cu experienta in domeniul electronicelor precum, Philips, Thomson, Toshiba sau NEC. Tehnologia LCoS permite, cel putin in teorie, redarea de imagini de calitate extrem de buna pe ecrane de mari dimensiuni. Televizoarele produse astfel ar fi fost cu siguranta mai ieftine decat cele cu plasma (PDP - plasma display panel), concurand cu cele realizate pe tehnologia cu cristale lichide (LCD). Tehnologia LCoS a fost pusa la punct de specialistii IBM si NEC, cel mai probabil pentru monitoarele cu diagonala mare, insa a fost trecuta sub tacere rapid.
Tehnologia exista din anii '90, insa pana acum nici o companie nu a reusit sa o impuna pe piata. Din contra, chiar si cei mai ambitiosi producatori au renuntat la televizoarele LCoS. De exemplu, producatorul francez Thomson, care adusese pe piata un model de televizor bazat pe aceasta tehnologie, a fost nevoit sa il retraga din magazine din lipsa de comenzi. E drept ca costa aproape 6.000 de euro.
Intel, care avea tot interesul sa vada cipuri cu siliciu in televizoarele viitorului, anuntase in urma cu un an ca va "revolutiona" industria televizoanelor re-lansand aceasta tehnologie. Compania spera ca va lansa televizoare competitive cu tehnologie LCoS in cursul anului 2004. Proiectul a fost amanat cateva luni, iar in octombrie a fost anulat definitiv. Motivul? Posbilitatea de recuperare a investitiilor a fost "supraestimata".
La fel, Philips a anuntat ca tehnologia nu este destul de matura pentru a intra pe piata. Iar Toshiba a anulat proiectul LCoS in urma unor neintelegeri cu furnizorul sau de componente, Hitachi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO