Business Hi-Tech

Ericsson suspenda inca doi angajati in cazul de spionaj industrial

11.11.2002, 00:00 16

Compania suedeza Ericsson, liderul mondial al producatorilor de echipamente pentru telecomunicatii, a confirmat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca a suspendat inca doi angajati in cazul de spionaj industrial dezvaluit in urma cu doua zile.
"Cele doua persoane vizate nu sunt suspecte de furnizarea de documente secrete, dar sunt banuite ca au incalcat regulamenul de securitate interna, precum si regulile confidentialitatii cu privire la activitatea Ericsson", se arata intr-un comunicat al companiei.
Autoritatile suedeze au retinut martea trecuta trei cetateni suedezi sub acuzatia de spionaj industrial la una dintre filialele de echipamente pentru telecomunicatii a Ericsson. Intr-un comunicat al companiei se precizeaza ca cei trei suspecti sunt sau au fost angajati ai grupului.
Una dintre persoane este banuita ca a furnizat documente secrete unui serviciu strain de informatii, care nu a fost inca nominalizat. Sursele citate au precizat, insa, ca ancheta implica si un diplomat rus.
Autoritatile de la Stockholm au anuntat, joi, ca ar putea decide expulzarea persoanei respective, dar purtatorul de cuvant al Ministerului suedez de Externe a declarat, vineri, ca nu s-a luat inca o decizie in acest sens.
Compania Telefon AB LM Ericsson, care traverseaza in prezent o criza financiara, este cel mai mare producator din lume de sisteme de telecomunicatii din sectorul de telefonie mobila. Grupul dezvolta si radare si sisteme de ghidare pentru rachetele cu care este echipat aparatul de zbor JAS 39 Gripen, principalul avion militar al armatei suedeze.
Sursele citate au declarat ca documentele care au intrat pe mainile unor persoane straine nu au legatura cu proiectele militare derulate de Ericsson.
Ele au adaugat ca scurgerea de informatii nu a cauzat pagube semnificative, desi compania suspecteaza de mai mult timp transmiterea ilegala de documente strict secrete .
Ericsson a efectuat, recent, reduceri de personal, in cadrul unui program prin care incearca sa isi reduca cheltuielile de productie si sa isi redreseze activitatea pe parcursul anului 2003. Mediafax 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO