Business Hi-Tech

eMAG estimeaza ca se vor vinde online 20.000 de notebookuri in T4

eMAG estimeaza ca se vor vinde online 20.000 de notebookuri in T4
16.10.2007, 22:03 16

"Acest fapt este datorat unei tendinte generale de inlocuire a desktop-urilor (PC-uri de birou - n. red.) cu notebookuri. Practic, PC-urile vor deveni , iar notebook-urile castiga teren, devenind varianta personala a acestora", a declarat pentru ZF Lucian Condruz, director al departamentului de product management al eMAG.
Factorii determinanti care conving consumatorul sa opteze pentru un portabil sunt autonomia si mobilitatea, dar si ieftinirea tehnologiilor si componentelor, sustinute de cresterea economica generala si dezvoltarea segmentului de retail.
Traian Cristea, director general al PCfun, apreciaza ca mare parte a clientilor de notebookuri din sezonul de cumparaturi sunt foarte interesati de cel mai bun raport pret/performanta si se orienteaza la modele cu preturi in jurul pragului de 2.000 de RON, inclusiv TVA, echipate cu hard discuri de 120 GB si memorie de 1 GB.
Potrivit oficialului PCfun, pretul mediu al unui laptop achizitionat prin pcfun.ro este de 550 de euro fara TVA, asteptarile fiind ca in perioada urmatoare acesta sa se fixeze in jurul valorii de 500 de euro.
El subliniaza ca pe fondul erodarii preturilor, cumparatorii vor cauta sisteme care adauga mai multe accesorii, precum camera web sau suport pentru tehnologia UMTS.
"Preturile nu vor mai scadea mult pe modelele entry-level (slab echipate - n. red.), dar vom asista la o diversificare si o erodare in zona de desktop replacement, notebookuri ce vor inlocui treptat desktopurile din piata", a subliniat Condruz.
El estimeaza ca in ultimul trimestru al acestui an se vor vinde exclusiv online aproximativ 20.000 de PC-uri portabile. Aceasta inseamna ca in acest an eMAG ar putea vinde circa 35.000 de notebookuri, ceea ce i-ar putea oferi, potrivit oficialilor companiei, o cota de circa 18-20% din piata totala de computere portabile.
eMAG se asteapta ca numarul de computere portabile vandute sa continue sa creasca si in 2008 cu 20-30%.
Cristea apreciaza ca in ultimele trei luni PCfun va vinde circa 1.500 de notebookuri dintr-un total de aproximativ 4.000 de unitati la nivelul intregului an 2007, adjudecandu-si o cota de 2% din intreaga piata de laptopuri.
Conform International Data Corp. (IDC), piata locala de notebook-uri este asteptata sa atinga in acest an aproximativ 210.000 de unitati, dupa ce anul trecut s-au vandut peste 140.000 de calculatoare portabile.
Avand in vedere numarul total de autovehicule vandute in Romania in 2006, repspectiv aproximativ 297.000 de unitati, si asteptarile pentru acest an de circa 340.000 de vehicule (inclusiv autoutilitare), ar insemna ca se vinde un notebook la fiecare doua masini comercializate. eMAG se asteapta pentru 2007 la dublarea cifrei de afaceri inregistrata anul trecut, la 70-75 mil. dolari, precum si la o cota de 70% din comertul online din Romania.
In primul semestru al acestui an, PCfun a raportat afaceri de 2 mil. dolari, urmand ca pana la finele lui 2007 acestea sa atinga 7,5 mil. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO