Business Hi-Tech

EITO: Anul acesta, IT-ul romanesc atinge prima oara miliardul de euro

16.06.2006, 00:00 20

Piata locala de tehnologia informatiei va atinge in acest an, pentru prima oara, valoarea de un miliard de euro, in crestere cu aproximativ 11% fata de anul trecut, conform estimarilor realizate de grupul de analiza European Information Technology Observatory (EITO). Aproape cinci ani de zile au fost necesari pentru ca piata romaneasca de IT sa atinga o valoare aproape dubla fata de cea inregistrata in 2002, de 553 mil. euro.

In schimb, piata locala de comunicatii va ajunge in acest an la un total de 3,7 mld. euro, in crestere cu peste 12% fata de anul trecut, potrivit aceleiasi surse, care estimeaza ca valoarea cumulata a pietei locale de IT&C va fi anul acesta de 4,7 mld. euro.

Dupa cum o arata analizele EITO, spre deosbire de pietele occidentale, IT-ul detine in Romania o pondere redusa fata de industria telecom iar distanta s-a mentinut si in ultimii ani.

"Daca ne uitam la repartitia acestor sume intre IT si telco (telecom - n.red.) vedem ca IT-ul reprezinta, constant, cam o treime din piata iar ritmurile anuale de crestere previzionate sunt relativ apropiate, dar este evident ca la nivel global viitorul tehnologiei presupune o universalizare in domeniul comunicatiilor", a comentat pentru ZF statisticile EITO Irina Socol, director general al companiei Siveco Romania. "Este greu de inchipuit ca vor mai exista echipamente sau aplicatii care sa nu includa componenta comunicatii", a adaugat ea.

"In orizontul apropiat de timp, impartirea intre IT si telecomunicatii nu va mai avea o semnificatie foarte importanta, astfel ca pietele de IT si comunicatii se vor apropia ca valoare incepand din 2007", afirma Irina Socol.

Conform statisticilor EITO, unul dintre segmentele pietei IT care au crescut semnificativ este cel al serviciilor de profil, care vor ajunge in acest an la 162 mil. euro, fata de 137 mil. euro anul trecut sau 87 mil. euro in 2002. Un alt segment al pietei IT care va ajunge in acest an la aproximativ 100 de milioane de euro este cel al licentelor software, fata de 84 mil. euro anul trecut si 58 mil. euro in 2002.

In ce priveste sursele viitoare de crestere ale pietei, Irina Socol considera ca avansul inregistrat in ultimii ani de industria locala "permite si chiar impune o crestere a cheltuielilor alocate pentru cercetare&dezvoltare, care din pacate sunt inca extrem de mici, raportate la produsul intern brut".

Ea adauga: "Noi credem ca specialistii romani au un cuvant de spus in tehnologia de varf si ca o crestere durabila poate fi asigurata doar prin investitii constante in cercetare si dezvoltare". Directorul general al Siveco sustine, de altfel, ca Siveco ar trebui sa fie un exemplu de dezvoltare pentru firmele locale de soft, prin faptul ca, initial, compania a crescut prin activitati de outsourcing dupa care s-a extins la nivel national si international prin produse proprii. Totusi, la aceasta data, comunicatiile raman cel mai important si dinamic sector al industriei locale de inalta tehnologie, fapt demonstrat si de evolutia pietei de telefoane mobile, care va ajunge in acest an, conform EITO, la 365 mil. euro, cu 21,7% mai mult fata de anul trecut. Valoarea totala a pietei de echipamente de comunicatii destinate utilizatorilor finali va ajunge la 445 mil. euro, cu 16,9% mai mult decat anul trecut, cand atinsese valoarea de 381 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO