Business Hi-Tech

Ecranul cu doua fete

20.02.2004, 00:00 30

Producatorul japonez Mitsubishi Electric a anuntat realizarea unui ecran cu cristale lichide (LCD) pe care imaginile pot fi vizionate pe ambele fete ale sticlei.
Ecranul, destinat telefoanelor mobile cu clapa, a fost realizat in doua variante, fiecare permitand urmarirea imaginii in alt mod. Astfel, primul tip de ecran arata pe o parte imaginea propriu-zisa si pe cealalta fata imaginea vazuta din spate. De exemplu, in cazul vizionarii unui model de autoturism, impresia va fi ca botul se afla pe o fata si portbagajul pe cealalta. Cel de-al doilea tip de ecran arata o imagine identica pe ambele fete.
Noul tip de display a fost gandit pentru telefoanele mobile cu clapa, care folosesc in prezent doua sisteme de afisare: un ecran LCD mare in interior si un ecran mai mic in exterior, pe care sunt in general afisate data si ora sau informatii despre apelurile primite. Prezentat de Mitsubishi ca o premiera mondiala, ecranul va permite astfel realizarea unor telefoane mult mai usoare si cu un design deosebit.
Desi exista deja unele echipamente mobile care folosesc doua ecrane lipite spate in spate pentru a da impresia ca imaginea este la fel pe ambele parti, inginerii Mitsubishi spun ca sistemul lor este diferit. Ei au aranjat lumina de fond a ecranului astfel incat sa accentueze imaginile prezentate, permitand in acelasi timp vizionarea imaginii si pe fata opusa a sticlei. De obicei, lumina este orientata intr-un singur sens, impiedicand vizionarea imaginilor pe fata opusa a ecranului.
Compania japoneza a apreciat ca noul ecran si-ar putea gasi locul si in alte dispozitive mobile, cum sunt handheldurile. Inventia Mitsubishi le-ar putea face si pe aceastea mai subtiri si mai usoare.
Japonezii confirma astfel si tendinta resimtita la nivel mondial in industria electronicii de a produce ecrane din ce in ce mai usoare sau care sa ocupe mai putin loc inauntrul echipamentele mobile. Coreenii de la Samsung au anuntat anul trecut ca au dezvoltat un cip care poate opera ambele ecrane ale telefonului cu clapa simultan, nemaifiind nevoie de doua cipuri incluse in telefon.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO