Business Hi-Tech

E-mailurile Secret Service, citite de un hacker care a accesat serverele T-Mobile

13.01.2005, 00:00 14

Un hacker american a reusit sa sparga serverele operatorului de telefonie mobila T-Mobile din Statele Unite, de unde a obtinut informatii privind datele private ale clientilor companiei si a citit in voie mesajele e-mail pe care si le trimiteau membrii serviciului de paza al presedintelui SUA, George W. Bush.
Tanarul a fost arestat la sfarsitul anului trecut si a fost judecat si condamnat cu usile inchise, cazul fiind trecut sub tacere din motive de imagine, sustine compania specializata in securitate informatica SecurityFocus, care a facut cunoscuta intreaga istorie. In varsta de numai 21 de ani, hackerul a fost prins datorita actiunii unui informator al Secret Service, care a descoperit ca documentele secrete ale organizatiei care il apara pe cel mai puternic om din lume erau zilnic prezentate si comentate pe un server de chat IRC (Internet Relay Chat) putin cunoscut publicului. Ancheta a dezvaluit ca Nicolas Jacobsen a avut acces la datele personale a 16,3 milioane de oameni, clienti ai T-Mobile, iar asigurarile companiei cum ca hackerul nu s-ar fi folosit de cartile de credit ale acestora nu au facut decat sa amplifice temerile oamenilor.
Hackerul s-a folosit totusi de informatiile personale ale oamenilor, precum parole de acces la diverse resurse online, coduri numerice personale si altele, o parte din ele scotandu-le la vanzare pe forumurile specializate unde discute piratii Internetului. El a accesat pe langa e-mailuri si baza de date cu informatii personale si casutele de mesagerie vocala ale clientilor T-Mobile.
Pentru a complica si mai mult situatia, se pare ca T-Mobile descoperise problema din luna iunie 2004 si nu a lansat nici un avertisment public pentru ca oamenii sa poata lua masuri de protectie, sustine SecurityFocus. Agentii Secret Service stiau din martie despre acest caz si au continuat investigatia fara a lua vreo masura de protectie.
Cazul a iesit la lumina in cadrul unui amplu efort de combatere a crimei organizate pe Internet care s-a desfasurat anul trecut in SUA. Operatiunea "Firewall", in cadrul careia au fost monitorizate site-urile si chat-urile unde discuta hackerii, s-a soldat cu arestea a 19 pirati ai Internetului, printre care si tarnarul Nicolas Jacobsen. Gravitatea faptelor, faptul ca o astfel de poveste arunca o lumina negativa atat institutiile, cat si compania T-Mobile, a facut ca interg dosarul sa fie trecut sub tacere, afirma specialistii SecurityFocus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO