Business Hi-Tech

E-boda: Aderarea la UE va aduce concurenta mai puternica la electronice

27.07.2006, 19:05 47

E-boda, marca locala de DVD playere si televizoare LCD, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 13 milioane de lei (3,6 milioane de euro), a declarat pentru Ziarul Financiar Alexandru Dragoiu, directorul de vanzari in cadrul companiei. Pentru acest an, oficialii companiei au estimat o cifra de afaceri de 14,9 de milioane de lei (4,1 mil. euro).
Din totalul veniturilor companiei, 65% din vanzari sunt generate de DVD playere, urmate de sistemele de sonorizare surround, cu o pondere de 30% si televizoarele LCD (cristale lichide) cu 5%, conform lui Dragoiu.
In privinta extinderii activitatii companiei, Dragoiu a precizat ca un nou segment pe care E-boda il va aborda in viitorul apropiat va fi cel al receptoarelor de satelit pentru platformele DTH (televiziune digitala prin satelit) si pentru platforma DVB-T (televiziune digitala terestra).
In privinta extinderii E-boda pe pietele externe, oficialul companiei considera ca va depinde foarte mult de aderarea Romaniei in Uniunea Europeana.
"Datorita faptului ca marea majoritate a componentelor din care se asambleaza un DVD player isi are originea in Asia, produsul nu are certificat Eur1 si tocmai de aceea, pana la aderarea la UE, este putin atractiv pentru export", a precizat Dragoiu.
"Dupa aderare, lucrurile se pot schimba si exista planuri pentru extinderea regionala. In mod cert vom fi prezenti in magazinele clientilor nostri care au ales deja sa se extinda in afara Romaniei", a adaugat oficialul companiei.
Aderarea la Uniunea Europeana va avea si consecinte asupra pietei, deoarece Romania va avea aceleasi taxe vamale ca toate statele membre si anumite categorii de produse vor avea preturi mai mici. "Pe de o parte, noiembrie si, mai ales, decembrie sunt lunile in care se inregistreaza cele mai mari vanzari, deci automat trebuie sa ai un stoc suficient de marfa pentru a intampina acest varf.
Pe de alta parte, vor exista multi consumatori care ar putea decide amanarea unor achizitii pana dupa inceputul anului, cand acelasi produs ar putea fi, cel putin teoretic, si cu 30% mai ieftin", explica Dragoiu.
O alta posibila problema dupa aderare ar putea fi usurinta mai mare a jucatorilor europeni de a intra pe piata locala. "Spre exemplu, un importator din Germania care cumpara 100.000 de DVD playere odata la un pret foarte bun, poate vinde fara probleme pe piata din Romania o parte din ele, fara a mai plati taxe suplimentare, taxele vamale percepandu-se o singura data, la importul din Germania", a declarat Dragoiu.
De asemenea, vor exista stocuri imense de produse care nu s-au vandut si vor penetra piata locala. "Trebuie sa ne asteptam la un asediu al preturilor foarte mici, insa pentru produse mai vechi sau de calitate indoielnica", a adaugat Dragoiu.
E-boda este marca companiei Rosal Import-Export, companie detinuta de omul de afaceri Silviu Prigoana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO