Business Hi-Tech

Dupa petrecere incepe munca

02.06.2004, 00:00 26



Petrecerile - si cele cateva proteste - care au marcat primirea in UE a 10 noi tari s-au terminat si a venit momentul sa se treaca la munca. Este foarte posibil ca in viitorul apropiat companiile din tarile nou acceptate sa simta nevoia de a-si imbunatati sistemele informationale beneficiind de lectiile invatate din greselile facute in alte parti, scrie Financial Times.



Expertii spun ca sistemele IT aduse la un nivel asemanator cu cel din tarile vestice ar fi un pas important pentru noii membri. Prin dezvoltarea acestora s-ar putea imbunatati activitatea in departamente precum cel de resurse umane, cel de distributie sau cel de relatii cu clientii. Companiile est-europene vor putea astfel sa faca fata provocarilor ridicate de concurenta pe o piata unica sau de respectarea reglementarilor Uniunii Europene.





Revolutia resurselor umane



Eficientizarea departamentelor de resurse umane vine in prim plan o data cu perspectiva unei cresteri substantiale a fenomenului de migrare a fortei de munca. In aceeasi categorie de probleme se afla si mostenirea ramasa din trecutul comunist. Aceasta se materializeaza intr-o lipsa acuta a cunostintelor manageriale in randul populatiei peste 35 de ani, mai ales in tarile mai putin dezvoltate.



"Se prefigureaza o crestere imensa in cantitatea de munca depusa de departamentele de resurse umane," spune David Gartside, unul dintre responsabilii cu transformarile survenite in acest domeniu in urma integrarii noilor membri. "Inainte, companiile nu aveau nevoie sa stie decat cati angajati aveau. Acum, conform stadardelor europene, companiile trebuie sa cunoasca apartenenta etnica, varsta si pregatirea tuturor angajatilor. Iar reglementarile prevad si modalitatile stricte de pastrare a acestor date personale."



Salarizarea in conformitate cu performanta devine un imperativ pentru eliminarea nepotismului si introducerea unui sistem de avansare care sa permita oricui este capabil sa ajunga in varf. Nici acest deziderat nu poate fi atins fara o monitorizare atenta si continua a performantelor fiecarui angajat.



"In lipsa unei piete a fortei de munca atractive, conditiile de angajare pot parea mai bune in alta parte," spune Peter Cools director la PeopleSoft, companie care produce solutii software pentru managementul capitalului uman. Companiile trebuie sa poata oferi oportunitati reale de angajare, adica sa stie exact ce abilitati cauta la angajatii lor. Ele trebuie sa mentina ridicata pregatirea personalului prin traininguri integrate in programe de dezvoltare a carierei. Si, bineinteles, trebuie sa ofere pachete de angajare atragatoare.





Vesti bune, vesti proaste



Pe partea de relatii cu clientii sunt vesti bune si vesti proaste pentru companiile esteuropene. O data cu largirea UE se intensifica competitia, iar calitatea relatiilor cu clientii poate face diferenta. "Companiile care au urmarit standarde inalte in raporturile cu clientii vor putea concura de la egal la egal cu companiile vestice," spune Jim Park, presedinte la NICE Systems. Compania israeliana este responsabila de implementarea unui sistem automatizat de CRM (Customer Relationship Management - Managementul Relatiilor cu Clientii) pentru Vodafone in Ungaria. "Problemele cu care se confrunta companiile din tarile nou integrate sunt similare cu cele cu care s-au confruntat companiile vestice si exista o experienta bogata pentru a nu se repeta greselile facute de acestea," spune Mark Baker director responsabil pentru produsele CRM la PeopleSoft.



Investitiile in sisteme informatice moderne pentru atingerea standardelor europene in domeniul resurselor umane, al distributiei sau al relatiilor cu clientii sunt pe cat de necesare pe atat de mari. Companiile esteuropene beneficiaza insa de fonduri comunitare pentru realizarea lor. Aceste fonduri se intorc apoi in tarile de unde au plecat sub forma platilor serviciilor companiilor ce produc sistemele informatice si toata lumea e fericita...

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO