Business Hi-Tech

Dupa LG Prada, ar putea urma Samsung Armani

25.07.2007, 17:30 16

Samsung Electronics, cel mai mare producator de telefoane mobile din Asia, a anuntat ca ar putea intra intr-un parteneriat cu firma italiana de moda Giorgio Armani pentru a produce telefoane mobile, scrie Bloomberg.
LG Electronics, principalul rival al Samsung Electronics, a inceput anul acesta comercializarea unui telefon mobil dezvoltat impreuna cu firma de moda Prada. Telefonul este disponibil pe piata locala incepand de la un pret de aproximativ 1.370 lei.
"Luam in considerare colaborarea cu mai multe firme, printre care se numara si Armani", a declarat Lee Soo Jeong, purtatorul de cuvant Samsung Electronics. Oficialul companiei sud coreene nu a dorit sa precizeze numele celorlalte companii.
Saptamana trecuta, Samsung a anuntat rezultatele financiare pentru al doilea trimestru fiscal, raportand o scadere de 5% a profitului, in urma declinului preturilor pentru memorii de PC-uri.
Profitul net in T2 a fost de 1.420 mld. won (1,14 mld. euro), comparativ cu nivelul de 1.510 mld. won (1,28 mld. euro) inregistrat in perioada similara a anului trecut. Aceasta cifra a depasit insa estimarile analistilor, care se asteptau ca Samsung sa anunte un profit de 1.290 mld. won (1,03 mld. euro). Veniturile companiei au crescut la 14.630 mld. won (11,7 mld. euro), fata de aceeasi perioada din 2006 (14.100 mld. won / 11,9 mld. euro).
Dupa anuntarea rezultatelor financiare, titlurile companiei s-au apreciat cu 3,1%, inchizand la 666.000 won (527,37 euro). In al doilea trimestru, pretul actiunilor Samsung Electronics a urcat cu doar 0,5%.
Pentru a doua jumatate a anului, oficialii companiei sunt optimisti, estimand o crestere a cererii pe segmentul de memorii pentru PC-uri si o imbunatatire a diviziei de telefoane mobile si telecomunicatii, care a anuntat o scadere de 13% a afacerilor in al doilea trimestru, pe fondul cresterii vanzarilor de mobile ieftine pe pietele emergente.
Samsung este al treilea mare producator de telefone mobile din lume, dupa Nokia si Motorola. Dupa ce a comercializat 34,8 milioane de unitati in primul trimestru fiscal al anului curent, Samsung a atins un numar record de 37,4 milioane de unitati vandute in al doilea trimestru.
HAT Group, distribuitor al telefoanelor Samsung pe piata locala, a inregistrat o cifra de afaceri de 43 mil. dolari (34,6 mil. euro) in 2005. Oficialii companiei nu au oferit insa detalii despre nivelul inregistrat in 2006, precizand doar ca afacerile companiei au fost pe un trend crescator.
Doru Oraselu, marketing manager al companiei, a precizat ca vanzarile de terminale mobile au tinut pasul cu ritmul pietei incepand cu a doua jumatate a anului 2006.
"In ciuda unui inceput mai dificil al anului trecut, in a doua jumatate a lui 2006 piata telecom a revenit la o tendinta crescatoare, care s-a mentinut si in primele luni ale lui 2007. Vanzarile de terminale Samsung au tinut pasul cu ritmul pietei, cu un accent puternic in zona modelelor premium, dar si catre segmentul mainstream, pe baza unui portofoliu care propune o gama larga de modele in cele doua categorii", a declarat Oraselu pentru ZF.
"Utilizatorii romani dovedesc un apetit deosebit atat pentru tehnologie, cautand functii complexe, cu accent pe multimedia, cat mai ales pentru design", a adaugat el. Oficialul companiei a mai spus ca oferta de terminale se va largi, in 2007 fiind programate pentru lansare 20 de terminale noi.
Potrivit estimarilor lui Dimitris Blatsios, director general al Germanos, unul dintre cei mai mari retaileri GSM de pe piata locala, anul trecut s-au comercializat 3,5 - 4 milioane de telefoane mobile pe piata locala, numar ce va fi probabil atins si in 2007. Blatsios a mai precizat ca Nokia este cel mai bine vandut brand de pe piata locala de telefoane mobile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO