Business Hi-Tech

Doua dusuri reci si unul cald pentru Larry Ellison

16.06.2003, 00:00 19

Peoplesoft, al treilea producator mondial de solutii software de management, a respins oferta de achizitie facuta saptamana trecuta de Oracle motivand, printre altele ca suma propusa este prea mica si ca oricum autoritatile s-ar fi opus tranzactiei, scrie BBC News.
Oracle, primul producator mondial de soft pentru baze de date ca vanzari, anuntase in urma cu cateva zile ca ofera 5,1 miliarde de dolari pentru compania rivala. Oracle spera ca, prin achizitie, sa-si consolideze pozitia pe piata solutiilor de gestiune unde ocupa in prezent locul al doilea la producatori, dupa firma germana SAP.#leadend#
Totodata, Peoplesoft a deschis un proces in justitie prin care incearca sa blocheze oferta Oracle. Decizia de a accepta sau respinge oferta va apartine insa actionarilor.
Compania condusa de Larry Ellison a fost data in judecata si de J.D. Edwards, al patrulea producator mondial de solutii de business, care a cerut unui tribunal american sa se opuna tranzactiei dintre Peoplesoft si Oracle.
Inainte ca Oracle sa propuna cumpararea firmei concurente pentru 5,1 mld. $, Peoplesoft anuntase ca vrea sa preia compania J.D. Edwards, a patra in topul producatorilor de solutii de gestiune a intreprinderilor. J.D. Edwards a mai solicitat corporatiei lui Ellison despagubiri de 1,7 miliarde de dolari, exact suma pe care ar fi urmat sa o primeasca de la Peoplesoft daca tranzactia s-ar fi incheiat.
In toata aceasta busculada de informatii, oferte, contraoferte si procese, Oracle si-a anuntat si rezultatele financiare pentru trimestrul al patrulea si intregul an fiscal incheiat la sfarsitul lunii mai.
Profitul net al firmei a crescut in ultimul trimestru cu 31 ajungand la 858 milioane de dolari (16 centi pe actiune) comparativ cu 656 milioane de dolari cat a fost in aceeasi perioada din 2002. Cifra de afaceri aferenta perioadei martie-mai 2003 s-a ridicat la 2,83 mld. $, fiind cu 2% mai mare decat cea inregistrata in ultimul trimestru din anul fiscal 2002. Veniturile din noile licente vandute de Oracle au crescut cu 1% in trimestrul al patrulea atingand 1,2 miliarde de dolari.
Profitul net pentru intregul an fiscal a ajuns la 2,31 mld. $ (cu 4% mai mare fata de 2002) iar cifra de afaceri la 9,5 mld. $, in scadere cu 2% fata de exercitiul financiar precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO