Business Hi-Tech

Dot-com-urile, o amenintare pentru firmele traditionale?

04.09.2000, 00:00 51



In urmatorii trei ani, peste 30% dintre cele mai mari companii britanice vor fi depasite de catre societatile din noua economie, spun analistii companiei de consultanta Bain care au desemnat firma QXL drept cea mai promitatoare din intreg peisajul de afaceri local.

Dezvoltarea industriei Internetului va obliga societatile traditionale sa imbunatateasca productivitatea, sa revizuiasca strategia privind resursele umane si sa adopte noile tehnologii daca doresc sa ramana printre principalii actori ai lumii de afaceri, este de parere Gerry Mulvin, vicepresedintele companiei Bain.

Incapacitatea unor companii chiar mature de a introduce reformele necesare adaptarii la noua economie va conduce catre o reasezare a acestora in clasamentele britanice si internationale.

"Cred ca 30-40% dintre companiile incluse in indicele FTSE 100 vor fi inlocuite intr-o perioada de numai doi-trei ani", adauga Mulvin. "In locul acestora nu vor aparea neaparat societatile asa-numite dot-com-uri ci acele companii care au invatat cum sa se comporte in noua economie".

Imbunatatirea competitivitatii va fi o conditie obligatorie pentru ca "veteranele" lumii de afaceri sa compenseze succesul inregistrat de site-urile business-to-business (B2B). "Ceea ce fac platformele de comert electronic B2B este sa elimine ineficienta rezultata din diferentele de preturi practicate de companii", subliniaza Mulvin.

Fiecare companie trebuie sa-si reduca preturile sau sa-si majoreze productivitatea cu aproximativ 20-30% daca doreste sa ramana competitiva, precizeaza analistii de la Bain.

Pentru a-si asigura un personal capabil sa inteleaga natura schimbarilor din economie si impactul acestora asupra mediului de afaceri, companiile vor fi nevoite sa-si regandeasca si practicile privind propria forta de munca angajata.

"Cand ai de a face cu o concurenta puternica si cu o piata in continua schimbare, trebuie sa dispui de niste manageri care sa realizeze ce se intampla, sa reactioneze si sa adopte cele mai bune tactici foarte rapid", comenteaza Mulvin.

Indicele e25 realizat de analistii companiei Bain, care ordoneaza companiile in fnctie de potentialul acestora, plaseaza societatea QXL pe primul loc datorita comportamentului adecvat al echipei manageriale, a evolutiei favorabile de la bursa si datorita pozitionarii sale intr-un sector care promite mult.

"Potentialul site-urilor de licitatii este foarte mare iar pe piata europeana au loc chiar trei societati concurente de dimensiuni mari", declara Patrick Manning, seful echipei care a realizat indicele e25.

"Probabil ca e-Bay va trece pe primul loc in viitorul apropiat dar QXL se va mentine printre primele trei cmpanii, cele mai bine cotate".

In urma achizitionarii celei mai importante companii online franceze cu activitate in sectorul turisctic, Lastminute si-a imbunatatit prezenta pe piata europeana si a reusit astfel sa ocupe pozitia a doua in clasamentul analistilor de la Bain.

Locul al treilea a revenit companiei Sportal, printre altele creatorul si administratorul site-ului oficial al campionatului de fotbal Euro 2000, pagina care a inregistrat peste 77 milioane de vizitatori intr-o singura zi din luna iunie.

Printre companiile aflate in coborare in clasamentul e25 se numara Interactive Investor International din cauza ca nu a reusit sa-si mentina o parte din cei mai importanti manageri si RealCall din cauza situatiei financiare instabile.

Clasamentul efectuat de compania Bain este considerat de mediile de afaceri britanice ca fiind unul dintre cele care estimeaza cel mai bine castigatorii si perdantii din noua economie.

Industria va mai cunoaste o serie de falimente mai ales in randul companiilor catre care investitorii au aruncat cu bani fara sa se gandeasca prea mult si care acum isi vad plasamentele diminuate drastic pe piata financiara, subliniaza expertii companiei britanice.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO