Business Hi-Tech

Doina Popescu, AIG Capital Partners: Ne gandim sa facem exit-ul din grupul UTI in doi ani

Doina Popescu, AIG Capital Partners: Ne gandim sa facem exit-ul din grupul UTI in doi ani

Doina Popescu, directorul pentru Romania al AIG Capital Partners: In grupul UTI am investit in 2006 si mai sunt in continuare multe de facut, potentialul de crestere al companiei fiind foarte mare. Peste aproximativ doi ani de zile vom incepe sa ne gandim si la exit-uri si estimam ca atunci contextul va fi favorabil unei listari la Bursa.

03.04.2008, 17:24 667

Compania americana de administrare a fondurilor de investitii private AIG Capital Partners are in vedere iesirea din actionariatul grupului UTI pana in 2010, reprezentantii companiei luand in calcul marcarea exitului prin listarea la Bursa.
"In grupul UTI am investit in 2006 si mai sunt in continuare multe de facut, potentialul de crestere al companiei fiind foarte mare. Peste aproximativ doi ani de zile vom incepe sa ne gandim si la exit-uri si estimam ca atunci contextul va fi favorabil unei listari la Bursa", a declarat Doina Popescu, directorul pentru Romania al AIG Capital Partners.
AIG Capital Partners, membra a grupului AIG Global Investment care administreaza fonduri de private equity de aproximativ 27,2 miliarde de dolari, detine pe piata locala o participatie de 30% in cadrul grupului UTI, producator de sisteme de securitate, tehnologia informatiei si comunicatii, prin intermediul fondului AIG Global Emerging Markets II.
Divizia de servicii de securitate a grupului, UTI Systems, a castigat, la sfarsitul lunii ianuarie, contractul de 7,3 milioane de euro pentru asigurarea sistemelor si serviciilor de securitate pe Aeroportul Baneasa. Anul trecut, UTI Systems a castigat prin licitatii publice realizarea sistemului de ticketing al RATB si Metrorex si a retelei de fibra optica a Capitalei, atribuita de Primaria Bucuresti unui consortiu alcatuit de UTI si companiile Ericsson Romania, Alcatel Lucent si Neotel.
Anul trecut, prin intermediul fondului AIG New Europe Fund II (NEF II), compania americana a intrat in actionariatul companiei Digital Cable Systems (DCS), operator de cablu TV si televiziune prin satelit, cu o participatie de peste 40%.
Investitia a fost realizata sub forma unei majorari de capital de 45 de milioane de euro.
"Am fost implicati activ in achizitiile companiei DCS, cea mai recenta fiind Dial Telecom. Anul acesta, DCS se va dezvolta atat prin achizitii de jucatori locali, cat si prin crestere organica prin extinderea platformei digitale, a platformei de satelit", a spus Popescu de la AIG CP, adaugand ca investitiile fondurilor AIG in piata locala de telecomunicatii vor fi orientate catre compania DCS anul acesta.
"Telecomunicatiile sunt in continuare o piata dinamica si care se poate consolida, dar si foarte competitiva", a continuat Doina Popescu.
Perioada de investitii intr-o companie a fondurilor de private equity administrate de AIG CP este cuprinsa intre trei si cinci ani, cu posibilitatea de extindere pana la sase ani in functie de evolutia pietei si performantele companiei.
"In ultimii ani insa piata locala a devenit tot mai dinamica, companiile se dezvolta intr-un ritm mai alert, fapt care va determina probabil cicluri de investitii mai rapide", a precizat directorul pentru Romania al AIG Capital Partners.
Fondul AIG Global Emerging Markets II a intrat in actionariatul grupului UTI la sfarsitul anului 2005 printr-o investitie de aproximativ 20 de milioane de dolari, controland 30% din actiuni.
Majoritatea investitiilor pe piata locala au fost realizate prin participari minoritare in cazul primelor doua fonduri: AIG New Europe Fund I si Global Emerging Markets II, acestea investind in companii alaturi de antreprenorii locali. In cazul ultimului fond sub administrare, AIG New Europe Fund II, nu mai exista restrictii legate de participatia detinuta in cadrul companiei.
"In momentul exit-ului, companiile in care am investit au raportat in medie o crestere de patru ori, cinci ori, dar am avut cazuri in care compania a crescut de 20 sau de 50 de ori", a explicat Popescu de la AIG Capital Partners.
Capitalul disponibil pentru investitii in companiile de pe piata locala porneste de de la 25 de milioane de euro.
"Putem investi intr-o companie pornind de la un minim de 25 de milioane de euro. Limita superioara nu exista. AIG, compania-mama, este dispusa sa cofinanteze investitiile fondurilor in functie de anvergura proiectelor", a precizat reprezentantul AIG CP.
In luna mai a anului trecut, AIG Global Investment a achizitiona o participatie de 65% la principalul operator de telecomunicatii din Bulgaria, BTC, in urma unei tranzactii de peste un miliard de euro.
Potentiale tinte de achizitii ale fondurilor de private equity administrate de AIG sunt companiile care detin o pozitie consolidata pe piata care activeaza, "care sunt printre primii trei jucatori, si pot sa se dezvolte si sa consolideze sectorul respectiv", a adaugat Doina Popescu.
Pe piata locala, compania americana se uita la sectorul de productie, care a inceput sa devina din ce in ce mai atractiv, la segmentul de reciclare, de servicii, materiale de constructii "dar si la unele proiecte de infrastructura unde Romania are mult de recuperat".
La sfarsitul anului trecut, actionarii grupului Simcor din Oradea, unul dintre cei mai mari producatori de materiale de constructii din Romania, se aflau in negocieri cu o serie de fonduri de investitii straine, printre care si AIG Capital Partners.
Pachetul majoritar de actiuni de la Simcor va fi insa preluat de compania Enterprise Investors, prin intermediul Macon Deva.
"NEF II dispune de capital de investitii de 525 de milioane de euro din care au fost investiti aproximativ 30%. La nivel de Europa Centrala si de Est vom face patru investitii noi in 2008. Daca una sau doua dintre acestea vor fi realizate in Romania ramane de vazut", a continuat reprezentantul AIG CP.
AIG Capital Partners a investit pe piata locala in companiile Luxten Lighting, Orange Romania si Astral Telecom prin intermediul fondului New Europe I, al carui portofoliu este dezinvestit in prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO