Business Hi-Tech

Divizia T-mobile condusa de Richard Moat, vanata si de spaniolii de la Telefonica

Divizia T-mobile condusa de Richard Moat, vanata si de spaniolii de la Telefonica

Richard Moat are misiunea de a eficientiza operatiunile T-Mobile din Marea Britanie

02.07.2009, 18:55 22

Divizia de telefonie mobila a Deutsche Telekom din Marea Britanie ar putea provoca un razboi al ofertelor din partea celor mai mare nume din industria mondiala telecom, scrie Financial Times, care sustine ca in cursa pentru businessul condus de fostul CEO al Orange Romania s-a inscris si Telefonica Spania.

Cea mai mare companie telecom din Spania ar fi decis sa intre in cursa pentru numarul patru de pe piata din Marea Britanie dupa ce a realizat ca subsidiara sa de pe piata britanica, O2, ar putea pierde pozitia de lider daca T-Mobile este achizitionat de Vodafone.
De asemenea, conform Financial Times, pe piata exista informatii conform carora si grupul France Telecom ia in considerare oportunitatile pe care le-ar crea formarea unui joint venture intre subsdiarele Orange si T-Mobile din Marea Britanie.
 
Nume mari in competitie
Grupul Deutsche Telekom se gandeste sa vanda divizia T-Mobile din Marea Britanie, pe care analistii o evalueaza intre trei si patru miliarde de euro. Compania O2, detinuta de Telefonica, este cel mai mare operator de telefonie mobila din Marea Britanie, cu o cota de 27% din veniturile de pe piata.
Vodafone este numarul doi de pe piata, cu o cota de 25 de procente din venituri. Daca Vodafone va cumpara T-Mobile, asa cum sustine editia britanica a Financial Times, atunci operatorul si-ar asigura o cota de 40% din veniturile de pe piata. Oficialii Telefonica au refuzat sa comenteze informatiile de pe piata, dar persoane familiare cu situatia sustin ca oficialii companiei iau in calcul depunerea unei oferte.
Deutsche Telekom, cel mai mare operator de telefonie din Europa, l-a numit in luna mai pe Richard Moat, fostul CEO al Orange Romania, in functia de managing director al diviziei de telefonie mobila T-Mobile din Marea Britanie.
Anuntul a fost facut in ziua in care Deutsche Telekom a anuntat reducerea valorii contabile a diviziei din Marea Britanie cu 1,8 mld. euro, pe fondul scaderii veniturilor si al cresterii cheltuielilor.
Pe fondul competitiei acerbe, T-Mobile a pierdut cota de piata in Marea Britanie, in favoarea rivalilor Orange, Vodafone si O2 (Telefonica).
 
A plecat brusc din Romania
Moat, in varsta de 54 de ani, are misiunea de a eficientiza compania si de a imbunatati rezultatele sale pe o piata extrem de competitiva. El a parasit brusc in luna aprilie conducerea Orange Romania (France Telecom), cel mai mare jucator de pe piata locala de telefonie mobila, desi fusese reconfirmat in functie pana in 2010. Britanicul a stat in Romania timp de patru ani.
In cei patru ani si jumatate de mandat ai lui Richard Moat numarul de clienti si veniturile Orange au crescut de peste doua ori, iar compania a reusit sa-si mentina pozitia de lider pe piata locala de telefonie mobila in ciuda concurentei dure exercitate de Vodafone si, mai apoi, de Cosmote.
Compania a castigat aproximativ sase milioane de clienti si a ajuns la afaceri de peste 1,3 miliarde de euro in perioada mentionata.
In perioada 2004-2007 Orange Romania a obtinut un profit net de peste 1,2 miliarde de euro la venituri de 3,8 mld. euro. Anul trecut Orange Romania a obtinut venituri de 1,31 mld. euro, in timp ce compania si-a mentinut profitabilitatea, a declarat Richard Moat intr-un interviu acordat in ianuarie 2009 pentru ZF. El nu a oferit atunci alte detalii. In 2007, profitul net a reprezentat aproximativ 30% din veniturile Orange de 1,2 mld. euro.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO