Business Hi-Tech

Distribuitorul IT&C Scop Computers îşi transferă averea imobiliară pe o altă firmă

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

03.02.2011, 18:36 599

Distribuitorul de echipamente IT&C Scop Computers, cuafaceri de 81,5 mil. euro în 2009, îşi va transfera activităţile deînchiriere a imobilelor către o nouă companie, potrivit unuiproiect de divizare publicat de companie în Monitorul Oficial. Nouacompania se va numi Peteren Invest SRL, şi va primi de la ScopComputers active în valoare de 13,3 mil. lei (3,2 mil. euro),potrivit sursei citate. Activele imobiliare - terenuri şi imobile -sunt situate în comuna Bragadiru, judeţul Ilfov, potrivit datelordin Monitorul Oficial.

"Pe lângă activitatea principală de distribuţie a echipamentelorIT, Scop Computers a desfăşurat, în secundar, şi o activitate deînchiriere a imobilelor deţinute de societate, activitate cu unspecific total diferit faţă de activitatea principală a societăţii,implicând o serie de activităţi de administrare a imobilelordeţinute de societate, servicii de amenajare, închiriere, pază şiprotecţie a bunurilor respective", potrivit proiectului dedivizare, care arată că la mijlocul anului 2010 compania şi-a creatun departament de management al activelor imobiliare. "Printr-odivizare parţială ar urma ca întreaga activitate de management alactivelor imobiliare să se desprindă din patrimoniul Scop Computersşi să se transfere către o nouă societate ce se va constitui cuaceastă ocazie". Acţionarii Scop estimează că această decizia vacontribui la creşterea eficienţei şi profitabilităţii pentru ambelefirme.

Noua companie va avea aceeaşi structură de acţionariat ca şiScop Computers: 51% din acţiuni vor fi deţinute de grupul polonezABC Data, iar diferenţa de Alexandru Vişan - unul dintre fondatoriiScop, prin firma cipriotă Mokito Management. Administratorul noiicompanii, Peteren Invest, va fi Alexandru Vişan.

Ca urmare a divizării capitalul social al Scop Computers sereduce de la 498.000 de lei la 300.000 de lei prin anularea unuinumăr de 660 de acţiuni. Structura acţionariatului a rămas identică(ABC Data - 51% din acţiuni, Mokito Management - 49%).

Pachetul majoritar de acţiuni al Scop Computers, fostul lider alpieţei locale de distribuţie de IT&C, o companie fondată înanul 1995 de Alexandru Vişan şi Ion Colţan - doi discreţiantreprenori locali, a fost preluat în decembrie 2010 de grupul ABCData, cel mai mare distribuitor IT&C din Polonia. Tranzacţia aavut o valoare de 5 milioane de euro, iar cele două părţi au agreatcă partea poloneză va deveni în câţiva ani singurul proprietar,astfel că fondatorii români Alexandru Vişan şi Dragoş Stan ar maiputea încasa alţi bani, respectiv până la 1,675 milioane euro, înfuncţie de profitul net obţinut de Scop în 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO