Business Hi-Tech

Dezvoltatorul de software din Cluj OVES Enterprise îşi diversifică liniile de business şi investeşte peste 500.000 de euro în producţia de drone. Detalii mâine la evenimentul ZF High-Tech Innovation Summit 2023

Mihai Filip, CEO al OVES Enterprise

Mihai Filip, CEO al OVES Enterprise

Autor: Alexandra Cepăreanu

28.09.2023, 14:40 212

Oves Enterprise, companie din Cluj-Napoca specializată în dezvoltarea software, îşi diversifică liniile de business şi anunţă investiţii de peste 500.000 euro în producţia de drone, au transmis reprezentanţii companiei. Decizia de investiţie în producţia de drone a fost luată în urmă cu un an, compania dezvoltând în prezent atât zona de hardware, cât şi pe cea de software.

Mihai Filip, CEO al OVES Enterprise, este unul dintre speakerii din cadrul evenimentului ZF High-Tech Innovation Summit, ediţia 5, care va avea loc mâine, 29 septembrie, la Bucureşti.

„(...) Ne aflăm într-un moment propice diversificării liniilor de business. Producţia de aparatură înalt tehnologizată este următorul pas logic pentru noi. Am început, acum un an, să investim în diferite produse soft şi nu numai, iar în acest moment lucrăm la 10 produse, multe fiind pe segmentul de drone: fie construcţia efectivă de drone, de la zero, fie soft pentru drone. Aici avem produse pe care le construim atât în regie proprie, cât şi cu parteneri. Un parteneriat puternic l-am încheiat, spre exemplu, cu o companie din UK, alături de care am construit mai multe drone foarte complexe, care au întrebuinţări atât militare, cât şi comerciale”, a spus Mihai Filip.

În prezent, OVES Enterprise dezvoltă nouă modele de drone, de diferite dimensiuni, atât cu rotoare, cât şi cu aripi fixe. Toate produsele sunt finanţate din fonduri proprii, compania asigurând şi partea de cercetare şi dezvoltare, cu focus pe inovaţie şi pe identificare de noi modalităţi de utilizare a dronelor, au mai transmis reprezentanţii companiei româneşti. Primul model de dronă produs de OVES Enterprise - OVES Octocopter - este deja disponibil. Acesta a fost fabricat în parteneriat cu o companie din Marea Britanie.

Pe segmentul comercial, dronele pot avea următoarele întrebuinţări - să livreze truse medicale în locuri ostile, să monitorizeze zone extinse prin camerele performante sau senzori termici, să fie folosite ca releu de transmis date, în cazul în care nu există reţea, să fie folosite în stol pentru a triangula comunicaţii, au dat exemple reprezentanţii OVES Enterprise.

De asemenea, dronele pot avea şi utilitate militară şi pot îndeplini sarcini precum detecţia şi maparea digitală a minelor aflate în pământ, detecţia, prin senzori, a pericolelor bio-chimice, neutralizarea altor drone militare etc.

„Lucrăm să construim dronele viitorului. Toate dronele noastre au capabilităţi dual use. Pot detecta şi mine în sol, dar pot analiza şi solul pentru agricultură. Pot transporta echipamente militare, dar, în viitor, vor putea transporta şi pasageri. Pot supraveghea şi securiza graniţele, dar pot supraveghea şi traficul. Toate pot fi folosite pe mai multe verticale”, a adăugat Mihai Filip.

Recent, OVES Enterprise a testat şi partea de AI în cazul dronelor, care sunt capabile, cu ajutorul AI-ului să zboare autonom în spatii închise, spre exemplu, dar şi soluţii de montare de mini panouri solare, pentru creşterea autonomiei sau modalităţi de utilizare a motoarelor cu combustie internă, făcute din aliaj de magneziu, pentru a reduce greutatea dronelor.

OVES Enterprise, înfiinţată în 2015 la Cluj-Napoca, a închis anul 2022 cu afaceri de peste 27,6 mil. lei, în creştere cu 125% faţă de anul precedent, potrivit datelor publice. În prezent, 80% din cifra de afaceri a companiei este generată de proiecte din afara României, ce integrează tehnologii noi din sfera inteligenţei artificiale şi big data. OVES Enterprise are, în prezent, peste200 de angajaţi şi birouri în România, Germania, Emiratele Arabe Unite şi SUA, conform reprezentanţilor companiei.

Începând cu anul 2019, strategia OVES a inclus oferirea de servicii mai complexe de software development pentru proiecte din zona automotive, eCommerce, fintech, telecom, instituţii guvernamentale internaţionale etc., compania devenind partener tehnologic pentru proiecte complexe şi sofisticate din punct de vedere tehnologic. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO