Business Hi-Tech

Deutsche Telekom nu doreste sa mai imparta Internetul cu nimeni

11.10.2004, 00:00 18

Operatorii telecom europeni isi consolideaza afacerile gratie diviziilor proprii de telefonie mobila sau servicii Internet, domenii care merg mult mai bine decat telefonia fixa.
Deutsche Telekom, cel mai mare operator telecom de pe batranul continent, a anuntat recent ca intentioneaza sa cumpere inapoi intreg pachetul de actiuni T-Mobile, divizia sa de servicii de acces la Internet. Compania germana urmeaza astfel modelul France Telecom, care a reintegrat divizia sa de Internet Wanadoo, la scurt timp dupa ce spaniolii de la Telefonica au recumparat divizia de Net, Terra Lycos.
Astfel, operatorul german vrea sa cumpere inapoi 26,07% din actiunile T-Online, o investitie care ar putea ajunge la 3,6 miliarde de dolari si care este justificata doar de rezultatele financiare bune ale diviziei de Net si de previziunile extrem de optimiste legate de evolutia pietei de servicii de acces la Internet de mare viteza (broadband). conform analistilro, in Germania exista acum 5 milioane de utilizatori de Internet de mare viteza, iar numarul lor va creste puternic anul viitor.
De asemenea, spun analistii, Deutsche Telekom va putea sa integreze in pachetele sale oferte de telefonie pe Internet, costurile apelurilor fiind astfel reduse semnificativ, ceea ce va face ofertele mai atragatoare pentru clienti. Printre actionarii principali se numara grupul media francez Lagardere, care detine 5,69% din T-Online.
Mai mult, spun oamenii din domeniu, cu ajutorul diviziei de servicii de acces Internet, Deutsche Telekom va putea raspunde atacului operatorilor de cablu, oferind trei servicii integrate: telefonie voce, transfer de date (Internet) si televiziune. "Viitorul nu il reprezinta accesul la Internet sau telefonie, ci serviciile Integrate", a spus directorul executiv al companiei, Kai-Uwe Ricke. El a explicat ca astfel se va evita de asemenea concurenta intre diviziile companiei, pentru ca, in prezent, oferta de telefonie pe Internet o concureaza pe cea de telefonie fixa clasica.
Pentru a-si recupera actiunile T-Online, Deutsche Telekom a anuntat ca nu va face o oferta spectaculoasa, cum a facut de exemplu France Telecom, ci va da actionarilor exact pretul de la bursa (8,99 euro pe actiune). Costurile acestei achizitii vr fi acoperite de rezervele in cash detinute de T-Online, spune seful companiei. Divizia de servicii Internet a pus deoparte pentru achizitii si extinderea afacerii aproximativ 4 miliarde de euro, conform estimarilor Deutsche Telekom. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO