Business Hi-Tech

Detaliile insolvenţei Elefant Online: Datoriile totale - 46,6 mil. lei. Patria Bank şi evomag.ro, care au de recuperat împreună aproape 30 mil. lei, au pierdut lupta de a impune administratorul judiciar. Instanţa a numit administrator BDO, propus de Elefant şi de doi membri în CA, care au şi ei de recuperat bani, prin alte firme

Membrii CA-ului Elefant Online: Dan Vidraşcu, Ion Sturza, Marius Ghenea, Sergiu Chircă

Membrii CA-ului Elefant Online: Dan Vidraşcu, Ion Sturza, Marius Ghenea, Sergiu Chircă

Autor: Adrian Seceleanu

29.02.2024, 14:53 6469

Retailerul online Elefant Online, care a intrat recent în insolvenţă, a acumulat datorii totale de 46,6 milioane de lei, conform datelor din dosarul deschis la Tribunalul Bucureşti şi publicate în Buletinul procedurilor de insolvenţă.

„În motivarea cererii debitorul a arătat că se află în stare de insolvenţă, întrucât nu a achitat în termen de 60 de zile datoriile exigibile faţă de diverşi creditori, din cauza lipsei disponibilităţilor băneşti. A menţionat că aceste datorii sunt în cuantum de 46.557.530 lei”, conform documentului menţionat.

Printre principalele companii care au de recuperat bani de la Elefant se numără: Patria Bank - 19,9 mil. lei, Evolution Prest Systems - 10,7 mil. lei şi compania de curierat Cargus - aproape 3 mil. lei.
Evolution Prest Systems a ajuns la această sumă prin acordarea a trei împrumuturi către retailer, conform documentului. „EVOLUTION PREST SYSTEMS SRL, prin avocat, arată că a depus cerere de deschidere a procedurii la care a ataşat documente justificative pentru o creanţă în valoare totală de 10.784.390,47 lei, ce derivă din trei contracte de împrumut, creanţă certă, lichidă şi exigibilă. Referitor la scadenţa acestor împrumuturi arată că a depus la dosar notificarea de reziliere, aceasta fiind cea care determina scadenţa creanţei”, conform documentului.

Elefant Online a propus instanţei numirea ca administrator judiciar a companiei BDO Restructuring, opţiune susţinută şi de două companii care au de recuperat bani de la Elefant, dar sunt controlate de membri din CA-ul Elefant Online. Este vorba de Fribourg Capital, deţinută de Ion Sturza - care este acţionar şi membru în CA-ul Elefant, şi de Grupul Editorial Litera - unde Dan Vidraşcu are 50% din acţiuni. Vidraşcu, fost CEO al Elefant Online, este în prezent membru în Consiliul de Administraţie al Elefant. Propunerea a fost susţinută şi de Cargus.

Patria Bank şi Evolution Prest Systems - operatorul retailerului evomag.ro - au cerut împreună desemnarea ca administrator judiciar a CITR Bucureşti, dar propunerea a fost respinsă de instanţă.
„În temeiul art. 45 alin. 1 lit. d) din lege, dintre administratorii judiciari propuşi de creditorii care au formulat cereri de deschidere a procedurii insolvenţei, prin raportare la experienţa profesională în proceduri de o complexitate ridicată ce reiese din portofoliul ataşat ofertei de la dosar, va numi administrator judiciar provizoriu pe BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. care va îndeplini atribuţiile prevăzute de art.58 rap. la art.87 al.1 lit. a din lege, cu o remuneraţie de 10.000 lei din averea debitorului; va pune în vedere administratorului judiciar îndeplinirea formalităţilor privind menţionarea la registrul comerţului a reprezentanţilor permanenţi ai săi”, conform deciziei instanţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO