Business Hi-Tech

Deloitte: Sunteţi gata să nu mai aveţi nici net fix nelimitat?

Deloitte: Sunteţi gata să nu mai aveţi nici net fix nelimitat?

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

20.01.2012, 00:03 5319

Anul 2012 va aduce pe piaţa globală de telecom o explozie a vânzărilor de smart­phone-uri, o competiţie şi mai strân­să pe segmentul aplicaţiilor pentru telefoane şi tablete, dar şi o înăsprire a strategiilor de tarifare practicate de operatori pentru serviciile de date care ar putea duce la dispariţia treptată a abonamentelor la net fix cu trafic de date nelimitat, potrivit previziunilor anuale realizate de compania de consultanţă Deloitte pentru industriile de tehnologie, media şi telecomunicaţii (TMT), aflate la a 11-a ediţie.

Compania de consultanţă estimează că în acest an circa 100 de milioane de abonaţi la serviciile de internet fix din întreaga lume va trebuie să devină atenţi la volumul de date transferate prin linia de net fix, la fel cum o fac deja cu conexiunea de internet mobil. În 2010, potrivit unui studiu al OECD, din 34 de ţări monitorizate, în patru dintre ele toţi furnizorii de internet fix impuneau limite la transferul de date existent. În alte cinci ţări 50% sau mai mult dintre furnizorii de net impuneau limite la volumul de date transferate prin linii fixe, iar în alte 25 de ţări nu existau furnizori de net sau doar foarte pu­ţini fur­nizori care să fi impus asemenea limitări. Marea majoritate a ţărilor care nu au asemenea limite la "consumul" de net fix se află în Europa, Asia şi America.

De ce s-ar încheia însă perioada în care un client al unui serviciu de net fix nici măcar nu îşi pune problema că ar trebui să fie atent la câte date transferă?

Potrivit Deloitte, reţele fixe de date au devenit supraaglomerate în ultimii ani, dintr-un complex de factori. În primul rând, spune compania de consultanţă, odată ce utilizatorii s-au obişnuit să nu mai aibă limite de transfer la serviciile de date fixe, consumul a crescut exploziv, cel puţin în cazul unei părţi dintre abonaţi. Adăugaţi la această situaţie şi faptul că după anul 2010 a explodat consumul de servicii video online, accesul la reţele sociale, servicii cloud sau gaming online - toate acestea ridicând presiunea pusă pe reţelele fixe. În plus şi operatorii de telefonie mobilă au redus volumul de date inclus în unele abonamente, astfel că utilizatorii au migrat în parte spre conexiunile Wi-Fi ale reţelelor fixe. Această tendinţă a dus la reducerea congestiei în reţelele mobile, dar a transferat-o în cele fixe.

Potrivit unor studii, cererea de date per client creşte cu 30% pe an, până la aproape 15GB pe lună. E-mailurile reprezintă 0,23% din acest trafic, în timp ce accesarea unor clipuri sau filme online reprezintă 26% din trafic şi creşte rapid în continuare.

Ce alte evoluţii vor avea loc în acest an pe piaţa telecom? Vom asista la o explozie a smartphone-urilor ieftine, cu un preţ mai mic de 100 de dolari, care vor introduce în lumea aplicaţiilor şi a datelor mobile persoane care nu au avut niciodată asemenea telefoane.

2012 în telecom

Limită şi la net fix - consumul de video online şi traficul de pe reţele sociale provoacă tot mai des congestii în reţelele fixe, astfel că furnizorii ar putea impune limita la volumul de date transferat lunar.

Noi tehnologii wireless - pentru a reduce volumul de date transferate pe net vor apărea noi tehnologii asemănă­toare Bluetooth şi WiFi pentru transferul fişierelor; spre exemplu transferul pozelor între două telefoane va fi realizat direct şi nu online; se va impune cel mai uşor de utilizat tehnologie, nu neapărat cea mai eficientă.

Mai multe smartphone-uri - 300 de milioane de smartphone-uri cu preţul sub 100 $/bucată se vor vinde în 2012, pe măsură ce tot mai mulţi utilizatori vor renunţa la telefoanele foarte simple; operatorii de telefonie trebuie să fie atenţi câte date mobile consumă aceşti clienţi, pentru că dacă ei se vor trezi cu o factură şoc la net, atunci vor abandona aceste servicii pe termen lung.

Competiţie pe aplicaţii - două milioane de aplicaţii vor fi disponibile în 2012 în magazinele de aplicaţii pentru smartphone-uri şi tablete, de la un milion în decembrie 2011. Un segment de aplicaţii care va creşte va fi cel disponibil în limbile locale, pe măsură ce creşte utilizarea smartphone-urilor.

Explozia NFC - tehnologia radio Near Field Communication (NFC), care poate fi utilizată spre exemplu pentru plăţi de valoare mică, va fi disponibilă în 2012 pe aproximativ 300 de milioane de smartphone-uri, tablete şi eReadere; totuşi în Deloitte tehnologia va fi utilizată în principal pentru alte servicii decât plăţile, cum ar fi jocurile, securitatea, autentificarea şi accesarea informaţiilor, estimează Deloitte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO