Business Hi-Tech

Decat dusmani fara bani, mai bine prieteni cu economii in banca

05.06.2001, 00:00 23



La cateva zile de la lansarea primelor servicii experimentale UMTS, in premiera mondiala in Japonia, Europa se straduieste sa prinda din urma mai harnicii confrati in ale telefoniei mobile.

Astfel, autoritatea germana de reglementare a telecomunicatiilor si-a exprimat intentia de a permite companiilor care activeaza in acest sector sa coopereze la construirea si utilizarea retelelor din generatia a treia (3G), scrie Financial Times.

Motivatia este bineinteles una financiara, operatorii de telefonie mobila putand astfel economisi mai multe miliarde de euro.

Initiativa ar putea fi urmata si in Romania. Nu cu mult timp in urma, la "Ziua comunicatiilor" din cadrul CERF 2001, Ted Lattimore, Chief Operating Officer la MobiFon si-a exprimat deschiderea catre colaborarea cu alti operatori atunci cand va fi implementata noua tehnologie UMTS.

"Aceasta optiune ar fi una foarte inteleapta pentru Romania. Noi suntem deschisi oricarei propuneri in acest sens", a precizat Lattimore.

In Germania, initiativa RegTP, autoritatea care reglementeaza sectorul telecomunicatiilor, a venit in urma propunerilor formulate de patru companii locale mai mici care detin licente 3G de a imparti cheltuielile pe care le implica construirea infrastructurii.

Cele patru firme apreciaza ca astfel se vor economisi intre 5 si 15 procente din totalul capitalului necesar pentru realizarea retelelor UMTS.

Colaborarea urmeaza a se infaptui intr-o arie restransa care va include site-uri web dar nu si componente electronice. Operatorii vom mai avea posibilitatea de a utiliza acordurile nationale de roaming, astfel incat in regiunile unde unul nu are acoperire prin reteaua proprie sa le utilizeze pe cele ale partenerilor.

Principalele trei puncte care ar putea starni controverse sunt a€oimpartirea" antenelor, utilizarea acordurilor de roaming pentru a atinge limita minima de acoperire stabilita prin termenii de acordare a licentelor si utilizarea in comun a unui spectru.

Impartirea antenelor este posibila datorita unei tehnologii dezvoltate de Nokia apreciaza Matthias Kurth, seful RegTP. Spectrul insa nu va putea fi utilizat in comun si nici nu va putea fi comercializat pentru a se evita consolidarea pietei telefoniei 3G.

Ramane de vazut insa daca autoritatea va permite operatorilor mai mici sa se foloseasca de acordurile de roaming pentru a atinge o acoperire de 25% din populatia germana pana in 2003 si de 50% pana in 2005, asa cum prevad contractele prin care au primit dreptul de a furniza servicii din generatia a treia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO