Business Hi-Tech

De cate milioane avem nevoie de fapt?

07.04.2004, 00:00 14



Vreti sa va cumparati o camera foto digitala dar nu stiti de fapt de ce aveti nevoie? Si mai ales ce buget ar trebui sa va pregatiti?



In general cel mai utilizat criteriu pentru alegerea unui astfel de aparat este raportul dintre pret si rezolutia maxima la care ajunge aparatul. Mai pe scurt cati megapixeli poti cumpara cu 200 - 300 de dolari. Sau mai multi. Cum determinam insa de cate milioane de puncte (megapixeli) avem nevoie?



Intai trebuie sa intelegeti ca acesti pixeli sunt niste puncte. Absolut toate fotografiile/imaginile sunt o iluzie optica pentru ca de fapt nu sunt o imagine solida ci o colectie de milioane de puncte. Cu cat mai dense sunt aceste puncte cu atat calitatea imaginii/rezolutia este mai mare.



In fiecare an creste numarul de megapixeli pe care ii cumparati cu aceeasi bani. Daca anul trecut cu 250 de dolari aveati la dispozitie 2 megapixeli, anul acesta media va creste la 3 megapixeli. Pentru fotografii amatori camerele foto ofera rezolutii intre 2 si 5 milioane de puncte pe fiecare inch patrat.



Cu un exemplar de 8 megapixeli aveti mult mai multa flexibilitate, mai ales la editarea fotografiilor. Aceste camere sunt dedicate "prosumatorilor", clienti care doresc mai mult decat o camera foto obisnuita dar care sa nu coste spre 4.000 de dolari ca una profesionista.



Pentru a definitiva alegerea trebuie sa raspundeti la doua intrebari: aveti intentia de a printa fotografiile facute, si apoi la ce rezolutie maxima doriti sa le printati? Aceste intrebari sunt foarte importante pentru ca exista o foarte mare diferenta intre imaginile care vor fi tiparite si cele care vor aparea numai pe un display video sau pe Internet.



Sa facem un mic exercitiu pentru a intelege diferenta. O fotografie pentru display cu dimensiunile 10 x 15 cm are nevoie de 0,12 megapixeli. Rezulta ca o camera cu rezolutia de 1,1 megapixeli ar face fata cu succes.



Pe de alta parte cand doriti sa printati imaginea, situatia se schimba radical. Aveti nevoie de o rezolutie mult mai mare, undeva spre 6 megapixeli, pentru a imprima o imagine apropiata ca dimensiuni de o hartie A4.



In concluzie cel mai bine este sa ramaneti in intervalul 4 - 8 megapixeli care ofera performante foarte bune si sa va orientati catre o camera foto digitala care are si sistemul de lentile pe masura rezolutiei. Majoritatea camerelor digitale surprind numai trei culori, rosu, verde si albastru iar pe baza acestora redau imaginea. Mai nou, Sony a introdus al patrulea filtru de culoare: emerald (in romana, smarald), fotografia digitala ajungand astfel sa reproduca mult mai bine imaginea naturala.
andrei.dora@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO